Претукао је српског судију, остао без супруге, свих снова и никада није постао лидер Русије /видео/

© AFP 2023 / TATYANA MAKEYEVAРуслан Авлејев
Руслан Авлејев - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Како таленат може да постане квалитет? Радом, редом, дисциплином... Како таленат може да остане само то? Само због луде главе. Једну од најлуђих имао је Руслан Авлејев, човек који је требало да постане најбољи руски кошаркаш свих време, али је остао упамћен по томе што је на паркету претукао српског судију, Миливоја Јовчића.

Пре више од 20 година, 8. новембра 2000. године, Авлејев је направио незапамћени скандал у утакмици Купа Рајмонда Сапорте, носећи дрес руског Уникса у дуелу са турским Бешикташом.

Његова екипа је изгубила резултатом 65:60, али је више од резултата остао упамћен „кикбоксерски“ моменат Авлејева, у том тренутку 24-годишњег кошаркаша и пројектованог лидера нове генерације репрезентације Русије.

Пет минута пре краја утакмице, док се резултат ломио, све очи су биле упрте у Авлејева.

​Он је имао сва права у тиму Уникса, да се залети на тројицу, да шутне преко руке, да направи потез више...

Нападао је на сваки начин, играчи Бешикташа су били свесни његових квалитета и играли су веома чврсту одбрану што су арбитри и толерисали.

У једном од напада, Авлејев се залетео на обруч, у скоку је остварио контакт телом са једним ривалом, очекивао је да ће бити досуђен прекршај, доскочио је са лоптом у рукама што је значило грешку у корацима.

Бар према суду Јовчића.

Авлејев то није спортски прихватио, најпре је лоптом гађао српског судију, затим га ударио песницом, а на крају и шутнуо ногом.

Општи хаос на терену није покушао нико да спречи, Јовчић је остао да лежи на паркету, да би се касније придигао и све реферисао записничком столу.

Авлејев је избачен са меча, Уникс је поражен, али још горе од тога – велики таленат руске кошарке је заувек изгубљен, иако је суспензија од две године била укинута.

„Постојао је култ Авлејева у Казању. Он је татарског порекла и био је љубимац публике. Није умео да промаши слободно бацање, био је веома снажан и тешко да је ико могао да га заустави. Ја сам успео да нађем заједнички језик са њим“, рекао је бивши председник Уникса Јевгениј Богачов.

Његов потез није прихваћен благонаклоно у Кошаркашком савезу Русије.

„Хулиганско понашање Авлејева мора да буде најоштрије санкционисано. То је потез без преседана, а поготово је теже јер је он репрезентативац Русије, учесник Олимпијских игара у Сиднеју“, навео је тада генерални секретар КСР Јуриј Погорељкин.

Инцидент је бурно одјекнуо и на локалном нивоу.

„Авлејев не само да је био симбол републике, већ и Националне банке Татарстана. Сада сви треба да пронађу новог хероја“, наведено је у извештају руских медија 2000. године.

Кошаркаш је био свестан скандала који је изазвао.

„Тешко да ћу икада поново заиграти за Уникс, осећам се одвратно. Нарочито ме је срамота од градоначелника Казања Камила Искакова. Он се према мени понашао као отац, а ја...“, говорио је Авлејев.

А он... Ударац у вилицу Миливоја Јовчића га је коштао прелома руке.

„Испоставило се да се ради о тешкој фрактури која се чак и инфицирала. Нисам могао да спавам прве недеље од болова, нисам могао да положим руку. До 25. године сам имао осам прелома, али је тај био најтежи и најболнији“.

Тешко је било вратити Руслана у руску кошарку, Богачов је сведочио о томе.

„Да ли да га пошаљемо у иностранство, шта да радимо... Руслан је био једини играч татарског порекла у Униксу, у другим тимовима су били Американци, Југословени, а он је био херој навијача. Нико није био за то да га пустимо, али...“

Пут га је одвео у Урал, жалио је због тога, као и због шансе да заигра у НБА лиги, где је био готово виђен.

„Нису ме подржали у Униксу и то ме је погодило. Толико сам дао клубу, али су ме после свега гледали као да сам убио човека. Погрешио сам, признао сам, али нико није стао уз мене“.

То није било најгоре што се десило Авлејеву.

„Недуго после утакмице напустила ме је супруга, у клубу су ме гледали као дивљу животињу. Неки пријатељи су нестали, али сам научио да разумем људе боље. Нисам ишао код психолога, није ми требало то, али је цео инцидент последица многих акумулираних фактора. Решио сам да то решим са собом, без помоћи лекара“, истакао је Авлејев.

Пре неколико година се присетио догађаја из Београда, када је као играч Урала наступио против Партизана и био поздрављен овацијама навијача српског тима. 

„Они тамо имају рат између Звезде и Партизана, чуо сам да Јовчић учествује активно у томе...“, истакао је Авлејев.

Несуђена легенда руске кошарке је убрзо завршила каријеру, али је и даље у кошарци, на позицији спортског директора клуба Купол-Родников.

► Звезда је добила новог ривала – љутог, мотивисаног и појачаног

► „Партизан је играо Фајнал-фор са екипом која је за годину дана примила четири плате“ /видео/

► Ако је Јанис био двапут МВП, шта је онда Јокић?

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала