Русија ће питати Бореља: Шта су радили стране дипломате на суђењу Наваљном

© Sputnik / Александар Пољаков / Уђи у базу фотографијаМИП Русије
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Москва ће на састанку са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом покренути питање присуства европских амбасадора на суђењу Алексеју Наваљном, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

Према њеним речима, нема смисла да се стране дипломате посебно позивају у Министарство спољних послова Русије.

„Сутра ћемо свеобухватно покренути то питање пред господином Борељом. Много је дипломата, и не сматрамо да је потребно да се на све њих троши време, а обавезно ћемо пред Европском унијом покренути то питање“, истакла је портпаролка.

Истовремено је истакла „да не би било лоше да се сачекају објашњења“ релевантних амбасада.

„Схватили смо да је то политичка акција и то није једини случај. То је део глобалног процеса, повезаног са покушајима мешања у суверена питања Русије. Што се тиче учешћа страних дипломата на судском саслушању, начин на који је то учињено и то како су они касније били уплашени пажњом коју су изазвали, и што су из неког разлога одбили да дају коментаре медијима  подсећало је на дипломатски флеш моб“, сматра Захарова.

Врховни представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ боравиће у званичној посети Москви од 4. до 6. фебруара. Дипломата ће се састати са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, као и са представницима руских јавних организација. Биће речи о борби против вируса корона, иранском досијеу, Украјини и ситуацији око Наваљног. Како је саопштила његова прес-служба, уочи посете Бореља руској престоници прес-служба је разговарала са сарадницима оснивача Фонда за борбу против корупције поводом могуће организације састанка Бореља и Наваљног.

Подсетимо, Симоновски суд у Москви у уторак је донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

На саслушању у суду присуствовало више од 15 запослених у амбасадама различитих земаља. Захарова је раније изјавила да је присуство страних дипломата на суђењу у случају Наваљни политичка акција, мешање у унутрашње ствари Русије и самооткривање покушаја Запада да обузда Русију.

Прочитајте још:

 

 

 

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала