Шведска уводи нова правила на граници ― не важе за мигранте

© AFP 2023 / TT NEWS AGENCY / ERLAND VINBERGШведска граница
Шведска граница - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Док шаље војнике како би помогли полицији у надгледању државне границе и спровођењу забране уласка због мутираног соја вируса корона, Шведска је из хуманитарних разлога из нових ограничења изузела тражиоце азила.

Почев од 6. фебруара, сви страни држављани, који не долазе из земаља за које важи забрана, приликом уласка у Шведску морају да имају негативан тест на вирус корона не старији од 48 сати, одлучила је шведска влада на захтев Агенције за јавно здравље због појаве нових, потенцијално заразнијих сојева вируса, јавио је шведски јавни сервис СВТ. 

Да ли вакцинисани треба да имају већу слободу да путују?

„Нови сојеви вируса забрињавају“, рекао је шведски премијер Стефан Лофвен на конференцији за медије.

То је поновио и министар унутрашњих послова Шведске Микаел Дамберг.

„Данашња одлука је важна како би се смањио прилив нових сојева вируса који су откривени у неколико земаља. Како наводи шведска Агенцији за јавно здравље, постоји велика неизвесност у вези са новим сојевима и иако су забележени у Шведској, важно је да предузмемо овај корак. Ово ће смањити ризик да се још више пришире“, рекао је Дамберг, истичући да постоје бројни изузеци.

Једна група која је неће морати на шведској граници да показује негативан тест на корону су мигранти који траже азил у тој земљи.

Иако је имиграција знатно опала од почетка пандемије корона вируса, ова скандинавска земља је примила скоро 13.000 тражилаца азила током 2020. године. 

Нова правила приликом уласка у Шведску се не односе и на људе са „хитним породичним разлозима“ и људе који морају на операцију или им је потребна медицинска нега која се не може одложити. 

Трудница - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
Алармантни резултати истраживања: Корона прети да уништи човечанство и након што је искоренимо

Из хуманитарних разлога тражиоци азила једна су од група које су изузете од опште забране уласка која се примењује за држављане земљама изван Европске уније и Европске еномске зоне.

Сезонским радницима, студентима и успешним спортистима из земаља изван Европске уније и Европске еномске зоне такође је дозвољено да путују у Шведску, али за разлику од миграната из азила, они морају да покажу негативан тест на ковид 19.

Према тренутној одлуци шведске владе, нова правила ће се примењивати до 31. марта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала