Западне земље подржавају санкције украјинским опозиционим телевизијама

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаЛоготипи забрањених украјинских телевизија
Логотипи забрањених украјинских телевизија  - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Пратите нас
Британска амбасадорка у Украјини Мелинда Симонс поздравила је одлуку украјинских власти о увођењу санкција телевизијама „112.Украјина“, „ЗИК“ и „Њузван“.

„Поздрављам храбре акције председника Владимира Зеленског у борби против дезинформација које наносе стварну штету Украјини. Такође поздрављам његова уверавања о потреби заштите слободе медија и плурализма“, написала је амбасадорка на свом Твитеру.

​Подршка Канаде

Прес служба канадске амбасаде у Кијеву такође је саопштила да Канада подржава одлуку украјинских власти да санкционишу опозиционе телевизијске канале.

„Канада сматра да су Украјини наметнути изазови са којима се суочава у овом хибридном рату. Подржавамо што је Украјина применила законске механизме за обезбеђивање суверенитета уз очување слободе штампе“, наводи се у саопштењу амбасаде на Фејсбуку.

Блокирање украјинских медија

У уторак увече Зеленски је својим указом ставио на снагу одлуку Савета за националну безбедност и одбрану о увођењу санкција на период од пет година против телевизија „112 Украјина“, „Њузван“ и „ЗИК“ и посланика Врховне раде из странке Опозициона платформа – За живот Тараса Козака, који је власник ових канала.

Телевизије које су се нашле на удару санкција су опозиционе и у њима су најчешће гостовали посланици Опозиционе платформе – За живот, која је осудила ову одлуку и назвала је испољавањем диктатуре и кршења слободе говора у земљи. Телевизије су прекинуле са емитовањем, али су доступне на Јутјубу.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала