Босанац патентирао нуклеарну бомбу

© Flickr / Pierre J.Експолозија атомске бомбе
Експолозија атомске бомбе - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Босанац Неџиб Муртић патентирао је нову врсту нуклеарне бомбе која, како тврди, има потенцијал да промени свет који познајемо.

Наиме, Институт за интелектуално власништво Босне и Херцеговине у мају 2019. године издао је решење о додели консензуалног патента за проналазак под називом „Експлозивно реактивна направа“.

У образложењу патента наводи се да се експлозивно реактивна направа састоји из три скупа компоненти. Први скуп компоненти су оловна цев облика епрувете, која је шупља са једне стране, радиоактивна супстанца и гама-зраци.

Други скуп компоненти су електромагнет позитивног набоја, позитивна анода, ваздух, кисеоник, азот. Трећи скуп чине оловна облога и електромотор, преноси Б92.

„Изум спада у област атомског фузијског оружја које користи плазму, односно атомско језгро кисеоника и азота за стварање експлозије“, наводи се у објашњењу патента.

Додаје се да приликом напуштања атомског језгра тежих елемената неутрони поседују огромну температуру, пролазе кроз магнетно поље позитивног набоја и долазе у механички додир са магнетом, топе магнет и тако плазма напушта комору, односно долази у додир са влажним ваздухом.

Последица овога је ланчано запаљење водоника у влажном ваздуху на огромном пространству.

„На нивоу хидрогенске бомбе“

„Сви елементи се могу ставити на неко постоље и уградити у ракету, па се она може испалити на непријатељске положаје. Ова бомба била би јача од физијске бомбе или, боље речено, од обичне атомске бомбе. На нивоу је са фузијском или хидрогенском бомбом“, појаснио је Муртић за „Дневни аваз“.

Додао је да се ова нова врста нуклеарне бомбе може назвати и еколошком нуклеарном бомбом.

„Након врло снажне експлозије нема радијације, као што је то код класичне атомске бомбе. Ради се о новој технологији, након ослобађања огромне енергије, не остаје радиоактивна пустош“, истакао је.

Награђивани изуми

„Први мој патент је глобус са магнетним лежиштем. Други је исто везан за магнетни лежај, а ради се о точку на аутомобилу. Трећи патент је, такође, универзални точак са грејачем. Овај изум је био на изложби у Загребу, али није освојио награду. Ипак, за универзални лебдећи точак добио сам две награде – у Женеви и Паризу“, рекао је.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала