Фриленсери: Предлог Владе неприхватљив

© Sputnik / Радоје ПантовићПротест фриленсера у Београду
Протест фриленсера у Београду - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Предлог Владе Србије да се обуставе сви поступци до измена Закона о порезу на доходак грађана у априлу, којим би се отписале камате на дуговања фриленсера и продужио рок отплате на 10 година, неприхватљив је, саопштило је Удружење радника на интернету. Из Владе наводе да је њихов предлог коректан и да ће омогућити онима који желе да га прихвате.

Влада Србије и фриленсери одржали су састанак, али договора нема. Фриленсери су средином јануара организовали протест испред Дома Народне скупштине, а Влада Србије их је позвала на преговоре.

Протест фриленсера у Београду - Sputnik Србија, 1920, 16.01.2021
Протест фриленсера у Београду због пореза /фото, видео/

„На данашњем састанку представници Владе нису усвојили наше захтеве и наше аргументе да се проблем реши на обострану корист“, саопштило је Удружење, пренео је РТС.

Чланови Удружења радника на интернету траже да надлежни обуставе наплату пореза на зараде фриленсера ретроактивно за последњих пет година.

Са друге стране, Влада Србије објавила је свој предлог решења за питање плаћања пореза, који је данас изнела током преговора са фриленсерима, и навела да је на састанку конкретним примером представљен начин наплате.

„На сајту Министарства финансија и Пореске управе се налазе предлози Владе Србије за све који желе да на тај начин регулишу обавезе, а с обзиром на то да представници удружења нису прихватили поменуте предлоге“, саопштено је из Владе.

Састанку са фриленсерима присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали и директорка Пореске управе Драгана Марковић.

На састанку су, како је саопштено из Владе, изнета конкретна решења и предлози спровођења наплате обавеза из претходног периода свима који порезе и доприносе нису плаћали у претходних пет година и регулисања будућег статуса за физичка лица која остварују приходе из иностранства.

Мушкарац броји новац - Sputnik Србија, 1920, 15.01.2021
Држава би требало да отпише камате фриленсерима и инфлуенсерима

„На састанку је, након две недеље разговора чланова Радне групе Владе Србије која се бавила овом темом и Удружења радника на интернету, предложено да се за сва лица која до сада нису плаћали порезе и доприносе обустави поступак наплате од стране Пореске управе до измена Закона о порезу на доходак грађана који би на свеобухватан начин регулисао ову област, а који би био усвојен до 1. маја ове године“, наводе из Владе.

Такође, како се додаје, предложено је да се нормирани трошкови признају у висини од 43 одсто остварених прихода, те да се омогући исплата обавезе из претходног периода на 120 рата (10 година), без обрачуна камате, како би се на најбољи могући начин изашло у сусрет радницима на интернету, а при томе не урушавајући порески систем.

Влада наводи да је на састанку конкретним примером представљен овакав начин наплате.

„Објашњено је да би се неплаћени порез у износу од 5.000 евра (у динарској противвредности) у претходних пет година на тај начин умањио на 3.000 евра (у динарској противвредности). У овом случају, уз давање могућности плаћања на 120 рата, без камате, укупан месечни трошак којим би се исплаћивала дуговања држави из претходног периода, износио би 3.000 динара“, додаје се у саопштењу.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је то изузетно коректна понуда Владе Србије.

Влада Србије изашла је и са предлогом да се кроз укључивање радника на интернету у рад Радне групе која се бави израдом новог закона који ће регулисати нестандардне, односно флексибилне облике рада, како би се на прави начин дефинисао њихов статус, права и обавезе у целом систему.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала