Је ли угрожен опстанак: Узнемирујућу вест из Вухана светски експерти проверавају – на мушкарцима

© East News / SSIТрудна жена
Трудна жена - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Научници Универзитета за науку и технологију Хуажонг у Вухану објавили су доказе о смањеној покретљивости, мањем броју сперматозоида и оштећењу тестиса после прележаног вируса корона. После ове узнемирујуће вести, а у страху за опстанак човечанства, светски експерти траже хитно праћење мушких пацијената заражених ковидом 19.

Сперматозоиди заражених пацијената три пута су спорији, а њихов број драматично нижи, ту су и директни докази о оштећењу тестиса након инфекције короном. Маркери су показали упалу у узорцима ткива 84 пацијента са ковидом 19 од укупно 189 узорака. Алармантни резултати истраживања потврђени су у Немачкој и Ирану.

© Depositphotos / Resnick_joshua1Сперматозоиди заражених три пута су спорији, а њихов број драматично нижи, ту су и директни докази о оштећењу тестиса након инфекције короном.
Је ли угрожен опстанак: Узнемирујућу вест из Вухана светски експерти проверавају – на мушкарцима - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Сперматозоиди заражених три пута су спорији, а њихов број драматично нижи, ту су и директни докази о оштећењу тестиса након инфекције короном.

Вест из Вухана поново узнемирила светске експерте

Генетичар Милица Филиповић Станковић, која се бави лечењем стерилитета подсећа да је познато да се мушкарци који нису прележали рубеолу или варичеле обавезно склањају од заражене деце, зато што ове инфекције могу да утичу на плодност, али да резултате из Вухана још треба узети са резервом, јер је ковид 19 потпуно нови вирус, који са собом носи бројне непознанице.

"Резултати су забрињавајући, али ова информација још није поткрепљена званичном публикацијом која би тачно рекла на који молекул у каскади ковид делује и доводи до лоше продукције сперматозоида или утиче на покретљивост. Не постоји универзални модел који показује да ли је његов утицај на мушку инфертилност већи од до сада познатих вируса или не. Биће потребно још доста времена да би смо дошли до конкретних података. Тек годину дана смо у контакту са вирусом. Испитивања су почела, али мислим да још, што се тиче утицаја на плодност и саму трудноћу немамо довољно података у које би имали поверења", каже Филиповић Станковић.

© Tanjug / АР/Ng Han GuanИнститут за вирусологију у Вухану
Је ли угрожен опстанак: Узнемирујућу вест из Вухана светски експерти проверавају – на мушкарцима - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Институт за вирусологију у Вухану

Наша саговорница је радила као генетичар на Факултету за биологију Универзитета у Београду, у Клиничком центру Србије и Универзитетском медицинском центру Звездара као цитогенетичар и генетичар, а данас је у тиму еминентне међународне клиничке генетичке лабораторије где се прате сва светска истраживања.

Смањена продукција после инфекције

Милица Филиповић Станковић додаје да у поменутим студијама научници ипак кажу да вирус корона не доводи до такозване иреверзибилне инфертилности, већ се у неком периоду после инфекције бележи смањена продукција, односно функција сперматозоида.

Тимови кинеских научника су тестирали квалитет сперме и заправо тражили знаке такозваног оксидативног стреса код пацијената. Открили су да су упала и ћелијски стрес двоструко јачи код оболелих од ковида 19, то указује на смањену плодност. Међутим, наша саговорница каже да узрок смањене плодности не мора да буде сам вирус корона.

"Важно је да се истражи каскада у организму до које вирус доведе, али у неким ситуацијама он не мора да буде тај који доведе до оштећења на нивоу ћелије или ткива, већ организам сам, борећи се против вируса покрене неку реакцију која довде до некаквог самооштећења. Оно може да буде трајно, али најчешће услед вирусних инфекција није, већ је присутно у неком пероду после изложености вирусној инфекцији".

CC BY 2.0 / Flickr / NIAID / Нови вирус корона САРС-ЦоВ-2
Је ли угрожен опстанак: Узнемирујућу вест из Вухана светски експерти проверавају – на мушкарцима - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Нови вирус корона САРС-ЦоВ-2

Наша саговорница додаје да се ова теорија налази и у објављеној студији кинеских и научника из Немачке и Ирана, дакле, говори се о смањеној функцији у одређеном периоду након што је особа прележала корону.

Утицај ковида на трудноћу

Тема којом се научни свет бави ових дана је и како инфекција ковидом 19 утиче на трудноћу, али ни овде још нема довољно публикација од поверења, односно испитивања са довољним бројем трудница, како би резултат био сигуран.

"Имамо вирусне инфекције за које тачно знамо до чега доводе, јер постоје педесет или седамдесет година. У тим ситацијама знате да кад је трудница изложена некој од тих вирусних инфекција да вирус може да прође кроз крвно-плаценталну баријеру, долази до плода и доводи до различитих оштећења. То најчешће буде оштећење нервног ткива. Егзактне податке како ковид 19 утиче на трудноћу још немамо, али они које су се појавили указују да је вирусна честица, на срећу, много велика и да он најчешће и не пролази баријеру", каже ова генетичарка.

© Фото : freeimages.com"Испитивања су почела, али мислим да што се тиче утицаја на плодност и саму трудноћу још немамо довољно података у које би имали поверења", каже Филиповић Станковић.
Је ли угрожен опстанак: Узнемирујућу вест из Вухана светски експерти проверавају – на мушкарцима - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
"Испитивања су почела, али мислим да што се тиче утицаја на плодност и саму трудноћу још немамо довољно података у које би имали поверења", каже Филиповић Станковић.

Наша саговорница, која ради у међународној лабораторији коју су покренули стручњаци из Немачке и Грчке, а која се такође баве научним испитивањима, каже да има мало студија које третирају репродуктивно здравље жена које су прележале корону, а оне су једнако важне у одговору на питање да ли корона прети да озбиљно угрози човечанство након пандемије.

"У овом тренутку је најважније да су се бебе зачете током пандемије родиле здраве и праве. За сада је наш став као стручњака да настављамо да ултразвучно пратимо труднице, ако после ове вирусне инфекције не долази ни до какавих кашњења у развоју бебе, ако се не појављују специфични маркери под ултразвуком на плоду, саветујемо задржавање трудноће и понашамо се као да се радило о вирусу обичног грипа", каже Филиповић Станковић.

Она закључује да је паника парова који се већ боре са неплодношћу, много већи проблем, него сама вирусна инфекција.

© Flickr / Geek2NurseНајважније је да су се бебе зачете током пандемије родиле здраве и праве.
Је ли угрожен опстанак: Узнемирујућу вест из Вухана светски експерти проверавају – на мушкарцима - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Најважније је да су се бебе зачете током пандемије родиле здраве и праве.

"Они који "раде на беби", посебно ако имају проблем са стерилитетом, треба да се клоне вести које су често сензационалистичке. Да не извлаче из контекста узнемирујуће информације. За мушкарце који су преживели озбиљну борбу са ковидом 19, а планирају породицу, савет је да обавезно посете уролога. Постоје суплементи који могу да умање штетне ефекте вируса".

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала