Ко је Вељин Легија – рано је за упоређивање Земунског клана и групе Веље Невоље

© Sputnik / Алексей Вовк / Уђи у базу фотографијаХапшење
Хапшење - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Пратите нас
Монструозност у убиствима и шверц дроге као основна делатност сличности су које група Веље Невоље има са некадашњим Земунским кланом. Међутим, Земунски клан повезао се са државом, што би тек требало истражити и доказати у случају Веље Невоље. Саговорници Спутњика верују да је још рано за поређења прошлости и садашњости српског криминала.

О криминалној групи предвођеној Вељом Невољом, која је протеклих дана ухапшена у Србији све чешће се говори као о „новом Земунском клану“. Између ове две групе, када се говори о послу којим су се бавили, постоје бројне сличности. Када се говори о политичким везама, о томе још нема података, кажу саговорници Спутњика.

Ко је Вељин Легија

„Земунски клан није био везан за навијачке групе, за разлику од клана Веље Невоље, али су и они имали своје подгрупе широм Србије. Имали су филијале у Новом Саду, Пожаревцу, Крушевцу, тако су радили дистрибуцију наркотика“, објашњава новинарка Тамара Марковић Субота.

Монструозност приликом ликвидација једна је од сличности оба клана, додаје наша саговорница. Она подсећа да је Земунски клан био чувен по бруталности, а да се међу „Земунцима“ у том делу „посла“ највише истицао Сретко Калинић чији је надимак био Звер. И за групу Веље Невоље везују се монструозна убиства, када су својим жртвама, како пишу српски медији, одсецали главе и језике, а тела топили у киселини. Међутим, то остаје да се докаже, напомиње Тамара Митровић Субота.

Што се веза са државним органима тиче, наша саговорница подсећа да је Земунски клан ојачао у тренутку када се његов шеф, Душан Спасојевић, удружио са Милорадом Улемеком Легијом, тада командантом Јединице за специјалне операције.

„Сличност која се сада понавља је да се Веља Невоља повезује са Дијаном Хркаловић. Видећемо да ли то заиста тако или није. Медији помињу и покушај пуча у САЈ-у (Специјалној антитерористичкој јединици), вероватно покушај да се неке оружане јединице ставе под контролу. Оно што је разлика  у ова два случаја је да су везе које је Земунски клан имао са државним службеницима доказане. У овом тренутку имамо само таблоидно повезивање Веље Невоље са државним службеницима који се доводе у везу са озбиљним кривичним делима као што је прислушкивање председника. Видећемо докле ће истрага довести“, закључује она.

Још је рано судити о сличностима и разликама

Према мишљењу новинара Војислава Туфегџића, још је рано судити о сличностима и разликама српске криминалне прошлости и садашњости.

„Околности су другачије и не знам шта би требало да сугерише то поистовећивање. Земунски клан је евидентно продро у институције система, полицију, судство, извршну власт… Ако неко мисли да поредећи означи тежину могућности или зликовачки елемент који се провлачи кроз редове, онда може да има смисла. Ако се мере тежина, важност, утицај у систему, не знам да ли је такво поређење прерано или преувеличано“, сматра он.

Ако се поређењем Земунског клана и групе Веље Невоље жели подвући њихова важност и утицај у институцијама, требало би открити са ким су сарађивали и ко су им били заштитници, закључује Туфегџић.

Вељко Беливук звани Веља Невоља и његови помагачи ухапшени су 4. фебруара у здруженој акцији полиције, БИА и Тужилаштва за организовани криминал. Ова група сумњичи се за изнуде, отмице, сурове ликвидације и шверц дроге.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала