Русија развија противтенковски комплекс који нема нико на свету

© Фото : RostecВишефункционални беспилотни комплекс, хеликоптерског типа
Вишефункционални беспилотни комплекс, хеликоптерског типа - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Пратите нас
Русија је почела развој првог на свету вишенаменског противтенковског ракетног система (ПТРК), који може ефикасно да обара беспилотне летелице, саопштио је директор комплекса наоружања „Ростех“ Бехан Оздојев.

Ниједна земља на свету тренутно нема у свом наоружању противтенковске комплексе који са великом прецизношћу могу да оборе такве апарате, мале и способне за маневрисање.

Одређени модели ПТРК могу да оборе ваздушне циљеве великих и малих брзина са довољно топлотног зрачења, попут хеликоптера.

„Конструкторски биро за пројектовање инструмената је започео развој нових ПТРК. То више није уско специјализовано противтенковско оружје, већ вишенаменско одбрамбено и јуришно оружје способно да ефикасно погађа не само типичне циљеве, као што су тенкови или оклопна возила, већ и читав спектар раније 'недостижних циљева', као што су ваздушни циљеви и беспилотне летелице“, рекао је Оздојев, али није навео име перспективног комплекса.
Противтенковски ракетни систем Хермес на форуму Армија 2020 - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
„Ростех“ спрема нови ударни систем - „Хермес 2.0“

За ракете новог вишенаменског комплекса развијају се комбиноване главе за самонавођење, јединствене за противтенковске системе, са два канала - топлотним и оптичким. „За нови комплекс креирају се нове главе за усмеравање термалних слика. Нова муниција користиће се по принципу „испали и заборави", додао је директор.

Паралелно се ради и на побољшању технологије производње бојевих глава за ракете ПТРК и развија се нов тип експлозива за муницију.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала