Борељ након посете Москви: Односи ЕУ и Русије далеко од задовољавајућих

© REUTERS / POOLВисоки представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ
Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Пратите нас
Односи Русије и Европске уније су далеко од задовољавајућих, наводи се у саопштењу шефа европске дипломатије Жозепа Бореља након његове званичне посете Москви.

Борељ је у саопштењу истакао да је неопходно да дипломатски канали комуникације остану отворени не само како би се радило на деескалацији инцидената или криза, већ и како би се размењивали мишљењима и порукама.

Такође је наведено и да је ЕУ забринута са питањем људских права у Русији, а уједно је изнета и осуда по питању пресуде опозиционару Алексеју Наваљном. Упућен је и апел руским властима да се Наваљни пусти на слободу.

У саопштењу је поново критикована одлука Москве да се тројица дипломата Немачке, Шведске и Пољске протерају из Русије због учешћа у неодобреним акцијама протеста и упућен је још један апел да се та одлука ревидира.

Борељ је у саопштењу поново негирао да су те дипломате на било који начин прекршили своја пуномоћја у складу са њиховим дипломатским статусом.

Такође је саопштено и да је Борељ пред одлазак из Мосвке обишао место на којем је убијен руски политичар и опозиционар Борис Њемцов. Такође се састао и са представницима јавних и невладиних организација који се, како се наводи, суочавају са читавим низом ограничења по питању обављања њихових делатности.

Подсетимо, Русија је протерала тројицу европских дипломата – из Немачке, Пољске и Шведске због учешћа у неодобреним протестима који су одржавани у Русији у знак подршке опозиционару Алексеју Наваљном.

Иначе, Симоновски суд у Москви у уторак је донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала