Десет митова о губитку килограма који отежавају мршављење

© Depositphotos.com / AlikeYouДевојка у ресторану
Девојка у ресторану - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Пратите нас
Верује се да су угљени хидрати највећи непријатељи дијета и да је кардио најбољи за губитак килограма, али да ли је то тачно? Једна од великих истина о мршављењу јесте да ако савет делује превише добро да би био тачан, вероватно и није, кажу стручњаци који су довели у питање најчешће митове о губитку килограма.

На друштвеним мрежама кружи много митова о губитку килограма, који понекад могу бити штетни по здравље. 

Представљамо вам главне заблуде о губитку килограма у које често верујемо:

Мит број 1: Све калорије су исте

Ваше тело не метаболизује сву храну на исти начин, а брзина варења, може да утиче на ниво инсулина, промене нивоа шећера у крви и механизам складиштења масти, преноси Телеграф.

На пример, упоредите торту вредну 100 калорија са шаргарепом од 100 калорија. Број калорија је исти, али колач садржи угљене хидрате, док шаргарепа садржи више влакана и хранљивих састојака. Ова разлика је важна јер ваше тело брже свари торту. Енергија коју садржи преплављује ваше тело глукозом, повећавајући ниво шећера у крви и ниво инсулина, што може појачати складиштење масти.

Насупрот томе, шаргарепа се спорије пробавља, што значи мање глукозе у крви. Ово помаже у одржавању здравог нивоа шећера у крви, а може и да вас засити, тако да нећете морати да се преједате, пише Инсајдер.

Мит број 2: Ако једете касно увече гојите се

Истраживања сугеришу да је важно шта једете и колико, не нужно и када то чините.

Велико истраживање из 2016. године није нашло везу између вечере после 20 сати и дебљања деце. Међутим, истраживање из 2008. године показало је да су људи који су јели између 23 и 5 сати ујутро у просеку конзумирали 500 калорија више и удебљали се више од оних који су јели само током дана. Али друга истраживања су показала да време оброка може утицати на нетолеранцију глукозе и смањити искоришћење масти, посебно ако обично једете касну вечеру.

© Depositphotos.com / Subbotina Anna Савет који делује превише добро да би био тачан, вероватно и није...
Десет митова о губитку килограма који отежавају мршављење - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Савет који делује превише добро да би био тачан, вероватно и није...

Мит број 3: Угљени хидрати узрокују дебљање

Угљени хидрати се често сматрају непријатељима дијете, али студија из 2018. године показала је да су одрасли који су се придржавали дијете са ниским садржајем угљених хидрата у просеку изгубили исту тежину као и они који су се придржавали дијете са смањеном масноћом а већом количином угљених хидрата.

Дакле, нису сви угљени хидрати исти. Целовита зрна садрже више влакана него рафинисани угљени хидрати, што значи да се спорије варе и не узрокују велике скокове инсулина.

Мит број 4: Решавање масноће помаже вам да изгубите килограме

Дијететичар др Андрес Ајеста каже да масноћа садржи више калорија по граму од протеина и угљених хидрата, што значи да је лакше сварити је. Међутим, преглед студија из 2019. године открио је да медитеранска дијета - која укључује конзумирање око 35 до 40 одсто калорија из масти здравих за срце - може спречити дебљање и обим струка код људи који нису гојазни.

Мит број 5: Дијета без глутена је кључ губитка килограма

У ствари, многи прерађени производи без глутена су заправо калоричнији од њихових колега који садрже глутен, јер могу садржати више масти и шећера.

Преглед из 2017. године показао је да храна без глутена садржи више засићених масти, шећера и соли и мање протеина и влакана од уобичајене хране.

Мит број 6: Богат доручак помаже у губитку килограма

Када је у питању мршављење, о доручку има много различитих мишљења. Нека истраживања показују да то може помоћи код губитка килограма, док друга истраживања сугеришу супротно.

© Fotolia / StokketeДа ли су угљени хидрати највећи непријатељ дијета?
Десет митова о губитку килограма који отежавају мршављење - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Да ли су угљени хидрати највећи непријатељ дијета?
Мит број 7: Кардио вежбе су најбољи начин за мршављење

Према медицинском факултету универзитета Харвард, особа тешка 155 килограма сагорева приближно 372 калорије док трчи око 30 минута просечном брзином, док ће од дизање тегова за исто време изгубити око 112 калорија.

Иако кардио тренинзи могу сагорети више калорија од тренинга снаге, постоје истраживања која сугеришу да дизањем тегова сагоревате калорије сатима, јер ваш метаболизам дуже остаје активан.

Мит број 8. Требало би да једете мање оброке чешће

Идеја малих, честих оброка је да помогну у бољој контроли глади и одржавању метаболизма, према научницима није баш тачна.

На пример, студија из 2007. године испитивала је две групе људи које су јеле једнак број калорија дневно: једну која је јела три оброка без грицкалица, а друга која је јела три оброка и три ужине. На крају једногодишњег експеримента, истраживачи нису открили разлику у губитку тежине између две групе.

Мит број 9: Сок за детоксикацију помаже у мршављењу

Иако детоксикација цеђеним соковима може резултирати краткотрајним губитком килограма,, због калоријског дефицита то не можемо да одржавамо дуже од неколико дана. Једном када поново уведете чврсту храну, вероватно ћете повратити изгубљену тежину.

Мит број 10: Додаци ће вам помоћи да смршате

Неки дијететски суплементи такође могу бити штетни за тело и довести до нежељеног јо-јо ефекта. Штавише, студија из 2004. није нашла уверљиве доказе да дијететски суплементи помажу у губитку килограма.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала