„Искрено и тврдо“: Први разговор новог америчког државног секретара са кинеским колегом

© AP Photo / Carlos BarriaАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Пратите нас
Први разговор два висока представника кинеске и нове америчке администрације Џоа Бајдена одржан је данас. Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са кинеским министром спољних послова Јангом Ђечијем. Америчка страна тврди да разговор није био пријатан, док кинески медији наводе да је разговор био „искрен и тврд“.

Блинкен је навео како је „позвао Кину да осуди војни пуч у Мјанмару“ и да је „упозорио Пекинг да ће Вашингтон сматрати Кину одговорном за претње међународној стабилности због догађаја у Тајванском мореузу“, преноси ЦНБЦ.

Државни секретар САД посебно је истакао тему људских права, док је Јанг позвао Вашингтон да поштује кинески суверенитет, објавио је амерички медиј.

​„Блинкен је подвукао да ће САД наставити да се залажу за људска права и демократске вредности, укључујући Тибет, Хонгконг и Синкјанг, те је инсистирао да се кина придружи међународној заједници у осуди војног пуча у Бурми“, саопштио је Нед Прајс, портпарол Беле куће.

Са друге стране, кинески „Глобал тајмс“ наводи да је разговор две стране, који је иницирао Блинкен, био „искрен и тврд“.

Деца машу заставама приликом Трампове турнеје по Азији - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Кина шаље сигнале Вашингтону : Шта су услови за рестарт односа

Према наводима кинеског државног медија, Јанг је позвао САД да коригују своје грешке и крену ка оздрављењу билатералних односа са Кином.

Такође, позвао је САД да одиграју конструктивну улогу у промовисању мира и стабилности у азијско-пацифичком региону, подрже дух несукобљавања и кооперације те да превазиђу разлике и напредују према стабилном развоју кинеско-америчких односа.

Јанг је подвукао да Кина и САД треба да међусобно поштују суштинске интересе две земље, политичке системе и развојне путеве, те да добро воде своје односе. Кинески званичник додао је да кина остаје на путу социјализма са кинеским карактеристикама и да то нико не може зауставити.

Кинески званичник поручио је америчком колеги да је питање Тајвана од највеће важности и да је најосетљивије у односима САД и Кине, те да угрожава кинески суверенитет и територијални интегритет. Јанг је позвао Блинкена да САД прекину да се мешају у унутрашња питања Кине, укључујући Хонгконг, Тибет и Синкјанг.

Док амерички медији оцењују да разговор двојице званичника показује да нема наговештаја побољшања односа, кинески „Глобал тајмс“, цитирајући стручњаке, наводи да се ради о „позитивном знаку“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала