„Немачка и ЕУ су на вашој страни“: Берлин издваја 21 милион евра за подршку белоруској опозицији

© Sputnik / Viktor Tolochko / Уђи у базу фотографијаПротести у Минску
Протести у Минску - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Пратите нас
Немачке власти усвојиле су акциони план за подршку опозицији у Белорусији у вредности од 21 милиона евра – ради се о пружању азила, стипендијама и подршци независним медијима, саопштила је немачка канцеларка Ангела Меркел.
„Немачка влада је усвојила акциони план 'Грађанско друштво Белорусије'. Прогоњени опозиционари и људи у невољи моћи ће на поједностављен начин да добију визу, а самим тим и азил код нас. Желимо да помогнемо трауматизованим жртвама прогона, да уведемо стипендије и подржимо независне медије“, изјавила је Меркелова.

Према њеним речима, „то неће променити конфронтацију“ између сукобљених страна у Белорусији, јер је то „немогуће учинити споља“, али ће показати демонстрирати подршку Берлина опозицији.

Немачка канцеларка је позвала власти у Минску да „одмах прекину са насиљем и ослободе политичке затворенике“. Поново је истакла да ће Немачка и ЕУ наставити да „позивају на одговорност оне који су одговорни за кршење људских права у Русији које се наставља“.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас касније је, говорећи на онлајн-конференцији „Солидарност са Белорусијом“, рекао да је Немачка за програм подршке опозицији у Белорусији издвојила 21 милион евра.

„Будите сигурни – Немачка и ЕУ су на вашој страни. Увели смо санкције Лукашенку и његовом режиму. Разрадили смо акциони план 'Грађанско друштво Белорусије' у вредности од 21 милион евра“, рекао је министар, обраћајући се присталицама белоруске опозиције.

Према његовим речима, немачка страна ће предложити стипендије студентима који су били искључени из школа и универзитета због учешћа у демонстрацијама.

„Формираћемо механизам за прикупљање доказа против оних који крше људска права. Доћи ће дан када ће бити позвани на одговорност. Доћи ће дан када ће народ Белорусије моћи да живи у условима демократије, слободе и владавине закона“, рекао је Мас.

Масовни протести опозиције почели су у Белорусији 9. августа, након председничких избора. Према подацима Централне изборне комисије, на изборима је победио актуелни председник Александар Лукашенко са 80,1 одсто освојених гласова. Опозиција није признала резултате избора и сматра да је победила Светлана Тихановска. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала