Новчано обештећење за власнике одузете имовине — 15 одсто од процењене вредности

CC0 / Pixabay / реституција имовина обештећење
реституција имовина обештећење - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Пратите нас
Сваки грађанин који чека новчано обештећење на име одузете имовине добиће 15 одсто од процењене вредности.

Влада је на седници 21. јануара усвојила да коефицијент на основу ког се доносе решења у којима ће се утврдити тачан износ обештећења за сваког корисника реституције буде 0,15.

Укупан износ предвиђен за обештећење бивших власника је две милијарде евра, а тачан износ за сваког утврђује се у еврима, и то тако што се основица обештећења множи са коефицијентом.

Да би се бивши власници или њихови наследници могли обештетити новчано било је потребно да Влада усвоји коефицијент, што је најављено да ће бити урађено до марта прошле године.

У међувремену испуњен је још један услов када је у децембру измењен Закон о враћању одузете имовине и обештећењу.

Предвиђен рок за комплетну исплату обештећења је 12 година.

Како се наводи у Закону, обештећење се „врши у виду државних обвезница“ и у новцу за исплату аконтације, и то за она обештећења која не прелазе износ од 1.000 евра по подносиоцу захтева.

Укупан износ обештећења не сме да угрози макроекономску стабилност и привредни раст Србије, наводи се у овом Закону, због чега су за исплату намењене две милијарде евра, увећано за збир припадајућих камата за све кориснике, обрачунатих по каматној стопи од два одсто годишње на преостали износ обештећења и то од дана правноснажности решења до коначне исплате.

Износ не може да буде већи од пола милиона евра

Укупно обештећење по основу одузете имовине једног бившег власника, како је пренео „Данас“, не може прећи 500.000 евра.

Како би измирила обавезе према бившим власницима имовине одузете после Другог светског рата, држава ће емитовати обвезнице деноминоване у еврима, и то у нематеријалном облику, без купона, појединачно за сваку годину, додаје лист.

Оне ће гласити на име и бити преносиве, а исплаћиваће се у еврима.

Обвезнице доспевају годишње, са првом исплатом 15. јануара наредне године у односу на годину када је исплаћена аконтација, и исплаћују се у року од 12 година од датума емисије.

Законом су предвиђени и изузеци од овога, односно за оне који су на дан ступања Закона били старији од 70 година обвезнице ће бити исплаћене у року од пет година, а за старије од 65 година исплаћиваће се у року од 10 година.

Држава ће бившим власницима и наследницима исплатити и бесповратно аконтацију обештећења у новцу и то 10 одсто од утврђеног износа обештећења, а тај износ не може бити већи 10.000 евра.

Према проценама Агенције за реституцију у Србији је до сада враћено 95 одсто имовине која је могла да се врати у натури, укупно 7.235 објеката, од чега су више од половине пословни простори.

Осим тога, враћено је и 76 одсто, односно 73.993 хектара пољопривредног земљишта, 5.922 хектара шума, док је црквама и верским заједницама враћено више од 78 одсто од укупно тражене површине земљишта.

Подсећа се да су се захтеви за враћање имовине и обештећење власника подносили од марта 2012. до марта 2014, након чега то више није било могуће учинити.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала