Американци одабрали новац пре здравља

© AFP 2023 / JONATHAN DANIELДвајт Хауард, амерички кошаркаш, на такмичењу у закуцавању током Ол-стар викенда
Двајт Хауард, амерички кошаркаш, на такмичењу у закуцавању током Ол-стар викенда - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите нас
Најјача кошаркашка лига на свету (НБА) одлучила је да ове године одржи Ол-стар такмичење. Тиме је, јасно и гласно, свима рекла да јој је новац битнији од здравља.

Корона је захватила Америку као мало коју другу земљу на свету, а спорт је страх од вируса добро осетио на својој кожи.

И сама НБА лига је прошле године суспендована због ширења короне, да би затим била одиграна унутар изузетно стриктног „мехура“ у Орланду.

Нова сезона почела је после много натезања између Уније играча и саме лиге – и то са закашњењем, уз много ригорозних правила, нових одлагања и скраћивања регуларног дела.

Корак по корак, лига која је почела крајем децембра иде својим током, а, као и сваке сезоне, дошли смо надомак Ол-стар викенда.

Ол-стар викенд је такмичење забавног карактера које се одржава средином сезоне и током којег се најбољи играчи такмиче у закуцавању, брзом шутирању тројки, умећу с лоптом...

Оно што увек изазове највећу помаму је сам Ол-стар меч, где се по 12 најбољих играча са Истока и Запада састане у међусобном окршају који, неретко, буде изузетно незанимљив због ноншалантне одбране и страха од повреде.

Ипак, престиж Ол-стар утакмице и тога да будете део Ол-стар меча (не заборавите да гласате за Јокића!) често буду изнад свега, а публика се добро забави.

Ове године, додуше, ситуација није као и сваке претходне – због короне.

„Ако морамо да носимо маске и радимо милион ствари због само те једне утакмице, у чему је поента? Због чега играмо Ол-стар утакмицу? Наравно, јасно ми је – новац покреће свет“, рекао је Диерон Фокс, плејмејкер Сакраменто Кингса.

Корона је натерала челнике НБА лиге да пооштре правила како је сезона одмицала, па на утакмицама више не можете видети – или барем не би требало да можете – грљење играча, размену дресова, па чак ни некога без маске, сем ако је на терену.

Ништа боље, у чудном смислу те речи, не би било ни на Ол-стар викенду, који ће се, ипак, одржати у Атланти 7. марта.

„Уколико не желите да играте добићете казну. То су огромне казне. Уколико те изаберу можеш да не играш једино ако се повредиш. У сваком другом случају - следи казна“, додао је Фокс.

Још један проблем који постоји је тај који се тиче одложених утакмица. Иако је од почетка сезоне прошло тек месец и по дана, неким тимовима је одложено и по преко пет мечева.

Ти мечеви ће у неком тренутну морати да буду одиграни, што је, потенцијално, могло да се деси током Ол-стар викенда. Или да се барем смањи пауза како би други део сезоне брже почео.

Према незваничним информацијама, лига и играчи су били за то да се Ол-стар викенд откаже, али је уследио притисак од стране телевизијских кућа и спонзора.

И играчима је све јасно.

„Сви знамо због чега играмо. Због новца. То је прилика да се направи још новца. Новац пре здравља, то је отприлике то“, рекао је Кавај Ленард, звезда Лос Анђелес Клиперса.

Ол-стар викенд је био популаран и због програма који се не тиче кошарке. Бројни извођачи били су део овог спектакла, као, на пример, познати репер Џеј Кол, који је 2019. године био главна некошаркашка атракција.

Много тога се могло видети претходних година током Ол-стар викенда, али ове, због пооштрених рестрикционих мера, то неће бити случај. Иако тренутно ништа није дефинитивно, велико је питање да ли ће навијачи моћи барем у неком минималном броју моћи да буду део викенда.

Ол-стар утакмица није једина ствар коју НБА играчи морају да испоштују како не би били кажњени.

Српски кошаркаш Душан Ристић, у средини - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Да ли ће Јокић бити МВП и ко ће до титуле на Јадрану?

У НБА лиги, на пример, играчи су уговором обавезани на разговоре са медијима, што у европској кошарци није случај. Далеко од тога.

И док разговор са медијима практично никоме никада није представљао нешто чему се радују, Ол-стар меч неретко јесте.

То узбуђење је ове сезоне потпуно ишчезло.

„Енергија, интересовање и узбуђење око Ол-стар утакмице су ми на нули. Надао сам се да ћемо имати пет дана одмора у марту, с обзиром да смо имали мало одмора између две сезоне. Није паметно организовати све то током пандемије. Бићу присутан физички, али психички нећу“, рекао је Леброн Џејмс, најбољи кошаркаш данашњице.

Све у свему: играчи морају да играју, новац мора да се заради, а здравље? О томе нећемо...

Кошаркашки ас из Сомбора је на данашњи дан пре 10 година упутио чувени позив...

Још један аларм у Подмосковљу – да ли је Швеђанин оправдано „побегао“ из Русије?

Срби доминирају Евролигом

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала