„Фајзер“ планира да заради 15 милијарди долара годишње од вакцине против короне

© AP Photo / Frank AugsteinВакцина „Фајзер-Бионтек“
Вакцина „Фајзер-Бионтек“ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите нас
Америчка фармацеутска компанија „Фајзер“, која је заједно са немачком „Бионтек“ развила вакцину против вируса корона, навела је у свом финансијском извештају да очекује да ће од продаје овог препарата зарадити најмање 15 милијарди долара 2021. године.
„Фајзер“ предвиђа, како преноси агенција Блумберг, укупан годишњи приход од 59,4 до 61,4 милијарде долара. Вакцина Фајзер/Бионтек је прва добила одобрење власти у Америци и земљама ЕУ. Компаније деле трошкове и приходе на пола, што значи да би и „Бионетк“ требало да добије 15 милијарди долара. 

Блумберг наводи да уговори између „Фајзера“ и „Бионтека“, који су већ потписани, покривају потребу за 836 милиона доза, односно 200 милиона за САД и 300 милиона за земље ЕУ (крајем јануара је постало познато да ће француска фармацеутска компанија „Санофи“ 2021. године за ЕУ произвести више од 125 милиона доза вакцине Фајзер/Бионтек).

Планови „Фајзера“  и „Бионтека“

„Фајзер“ и „Бионтек“ су укупно првобитно планирали да произведу 1,3 милијарде доза своје вакцине ове године, али су затим повећали план производње на 2 милијарде доза (доза је једна инјекција, а вакцина Фајзер/Бионтек подразумева две инјекције).

© AP Photo / Stephen DunnПрвобитно су „Фајзер“ и „Бионтек“ планирали да произведу 1,3 милијарде доза своје вакцине ове године, али су затим повећали план производње на 2 милијарде доза.
„Фајзер“ планира да заради 15 милијарди долара годишње од вакцине против короне - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Првобитно су „Фајзер“ и „Бионтек“ планирали да произведу 1,3 милијарде доза своје вакцине ове године, али су затим повећали план производње на 2 милијарде доза.

Занимљиво је да су још у новембру 2020. године аналитичари инвестиционих банака „Морган Стенли“ и „Кредит Свис“ процењивали целокупно глобално тржиште вакцина против ковида-19 на 10 милијарди долара годишње. Међутим, месец дана касније, у децембру 2020. године, банка „Морган Стенли“ је предвидела приходе само за „Фајзер“ и „Бионтек“ за 2021. годину у износу од 19 милијарди долара. Док су стручњаци „Голдман Сакса“ предвидели још једној америчкој фармацеутској компанији — Модерна — продаје на суму већу од 13 милијарди долара.

Предвиђање прихода за фармацеутске компаније компликује неизвесност око добијања одобрења за употребу препарата у различитим земљама света, нетачни подаци о трајању имунитета за коронавирус после вакцинације (и о потреби за регуларним вакцинацијама), као и могућност нових сојева који захтевају развој других препарата, пише лист „Ведомости“.

Колико коштају вакцине

Према информацијама Блумберга, цена „Фајзера“ за једну дозу (19,5 долара) је већа од цене британске компаније „АстраЗенека“ (развијене заједно са Оксфордским универзитетом, одобреном у ЕУ, и кошта мање од 4 долара) и од америчке „Џонсон и Џонсон“ (још увек није одобрена, потребна је једна доза, цена је испод 10 долара). Али је мања од од „Модерне“ (одобрена је у САД-у и ЕУ, 25 долара за велике купце, 32-37 долара за мале).

Авион са другом дозом руске вакцине Спутњик Ве слетео на аргентински аеродром у Буенос Ајресу - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
„Блумберг“: Вакцина „Спутњик Ве“ – највеће научно достигнуће Русије од совјетске ере

Истовремено „АстраЗенека“ и „Џонсон и Џонсон“ су обећале да ће током пандемије испоручивати вакцину по својој реалној вредности, тако да ће ове компаније моћи да зараде на продаји својих препарата тек након њеног завршетка. „АстраЗенека“, „Џонсон и Џонсон“ и „Модерна“ планирају да у 2021. години испоруче до милијарду доза својих вакцина.

Што се тиче руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V), засад нема процена колика може бити зарада од њене дистрибуције. Сада, према подацима из регистра максималних продајних цена за животно неопходне и важне лекове, максимална вредност „Спутњика Ве“ (Sputnik V) износи 1942 рубља (21,65 евра по тренутном курсу).

Према подацима Универзитета „Џонс Хопкинс“, укупан број људи који је заражен ковидом-19 сада је премашио 103 милиона, од чега се 57,7 милиона опоравило, а 2,2 милиона људи је умрло од вируса. Више од 102 милиона људи широм света је вакцинисано.


Ко побеђује, а ко губи у светској трци за вакцине била је тема емисије „Свет са Спутњиком“.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала