Министар одбране открио када ће бити донета одлука о обавезном војном року

© Sputnik / Дејан СимићМинистар одбране у Влади Републике Србије Небојша Стефановић
Министар одбране у Влади Републике Србије Небојша Стефановић - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Очекујем да до септембра или октобра имамо одлуку државе да ли жели да „одмрзне“ обавезу служења војног рока, изјавио је потпредседник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић.

За Србију као државу важно је да има младе људе који ће познавати војску и знати како се брани земља, рекао је Стефановић у интервјуу за данашњу „Политику“ и додао да постоји доста разлога због којих би они могли да буду мотивисани и задовољни служењем војног рока.

Стефановић је додао да је он за поновно увођење војног рока и да је тиме практично отворио друштвeни дијалог о овој теми.

„Јавна расправа се суштински већ води и у стручним круговима и у јавности, можда само недостаје формализација те расправе у парламенту, што зависи од Народне скупштине“, истакао је Стефановић.

Он очекује да ће у наредним месецима Генералштаб имати коначне ставове, као најозбиљнија институција Србије позвана да да мишљење о овом питању.

„Тада ћемо имати и формулисaн став како желимо да војни рок изгледа, односно шта војска види као најбољи модел редовног служења и колико би прецизно од разматраних четири до девет месеци требало да траје“, казао је Стефановић.

Српски супер војници - Sputnik Србија, 1920, 06.02.2021
Припрема касарни за потенцијално служење војног рока

Према његовим речима, израчунато је да би за 10.000 регрута редовно служење војног рока годишње коштало укупно око осам милијарди динара (униформе, храна, гориво, грејање, смештај, превоз...)

Како наводи, додатна цена би биле плате, уколико би се донела одлука да их регрути примају, и то би било још око 1,2 до 1,8 милијарди у зависности да ли би биле 20.000 или 30.000 динара.

На питање да ли би био прихватљив модел који користе скандинавске земље да се сви регрути уводе у евиденцију, а да држава позива само неке од њих да служе војску, Стефановић је одговорио да би се определили за то да сви који стичу законски основ и могу бити упућени на одслужење војног рока, буду позивани.

„То је модел о ком разговарамо и за који мислим да би био најкориснији“, нагласио је Стефановић и додао да би се фактички сви који испуњавају услове позивали на одслужење војног рока након што напуне 18 година.

„Наравно, постојала би могућност да се одслужење војног рока одложи због школовања или неког другог оправданог разлога“, навео је министар одбране.

Према његовим речима, постоји и могућност позивања на приговор савести, што стоји у уставу, па се разматра да ли би такви регрути били упућивани у јединице на дужности које не подразумевају ношење оружја у можда дужем временском трајању од осталих регрута.

„Војна обавеза би важила за мушкарце, док ће жене и даље да служе војни рок добровољно, као што то могу и сада“, нагласио је Стефановић.

Говорећи о напору система да се обезбеди довољан број професионалних војника, он је навео да је то било далеко лакше када је Србија била економски слаба.

„Илустрације ради, тренутно радимо на успостављању пешадијског батаљона у касарни у Лозници, где ми градоначелник каже да постоје две нове фабрике у којима је просечна плата 50.000 динара“, рекао је Стефановић и додао да војска мора да стигне ту плату да би се неко определио да ради тежак посао професионалног војника, пренео је Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала