На западу смрзавање, на југу пролеће: Поларни вртлог изазвао хаос у Немачкој

© AP Photo / Jens B'ttnerПоларни вртлог у Немачкој
Поларни вртлог у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите нас
Снежна олуја и јаки ветрови погодили су данас северну и западну Немачку, због чега је обустављен железнички саобраћај, а десило се и на стотину несрећа.

Полиција је саопштила да је 28 особа повређено на залеђеним путевима.

Немачка метеоролошка служба "DWD" позвала је људе да остану код куће, а власти су довеле бескућнике у топла склоништа усред температура испод нуле.

Национални железнички превозник "Дојче Бан" рекао је да су главне возне руте између Хамбурга и Хановера, Берлина и запада отказане док су се снежни наноси нагомилавали на колосецима и далеководима.

Отказане су и неке возне везе на истоку, мада је већи део снега пао на северозападу.

​У западном граду Минстеру, једном од најтеже погођених градова, на улицама је било толико снега да кола хитне помоћи више нису могла да возе и сав јавни превоз је угашен.

​Пало је више од 30 центиметара снега, нагомилавши се у неким деловима и до једног метара.

У граду Вуперталу, на западу Немачке, ватрогасци су морали да спасу шест путника са чувене повишене пруге у граду након што је воз престао да се креćе због ледених услова.

Док се запад земље смрзавао, јужна Немачка је доживљавала мирне пролећне температуре.

Необичну временску и температурну поделу изазвао је поларни вртлог који потискује ледени ваздух са Арктика према северној Немачкој баш као што фронт ниског притиска доноси влажно, топло време са југозапада, навео је "ДWД".

И у Холандији снег

У Холандији је снег прекривао већи део земље, присиљавајући владу да откаже недељни кризни састанак на коме се разговарало о пандемији корона вируса.

Возне услуге су обустављене, а Амстердамски аеродром упозорио је путнике на могуће отказивање лета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала