„Нина од Арабије“ сада у три земље

© Фото : screenshot/Марина Булатовић BarnyРоман „Нина од Арабије“
Роман „Нина од Арабије“ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Уколико се питате: колико се променила Лоренсова Арабија од почетка 20. века до данас – одговоре ћете пронаћи у овом духовитом штиву ауторке Марине Булатовић. Први пут после Лоренса, Марина Булатовић описује тајанствени Оријент где је живела десетак година, све до лета 2016.

Ова књига руши предрасуде и открива нам Саудијску Арабију у другачијем светлу него што је познајемо. Тако сазнајемо да су камиле и прашњаве путеве заменили џипови који сумануто јуре аутострадама, да су некадашња шаторска насеља постала отмене стамбене четврти, а шопинг молови од стакла и челика постали савремени „сукови“.

Ауторка на врло питак и пријемчив начин открива еманципацију тамошњих жена које полако престају да робују традицији, па сада возе аутомобиле, а црне абаје одлажу на депо модне историје, док истовремено мушкарци постају све веће жртве традиције.

Треће издање романа „Нина од Арабије“ у Србији објавила је ИК „Мали Немо“ из Панчева, а прошле године за Црну Гору и БиХ овај роман објавила је ИК „Нова књига“ из Подгорице.

Познати српски глумци Неда Арнерић, Љиљана Благојевић, Ива Штрљић и Ненад Ненадовић су у форми кратког видео-записа, кроз читање одломака, представили књигу „Нина од Арабије“ и тако корисницима друштвених мрежа и интернета дочарали атмосферу овог романа.

„Нина од Арабије“ је први роман на Балкану који се читаоцима представља виралним путем, кроз „оживљене“ и свима доступне одломке.

Марина Булатовић данас живи и ради у Канади, дописник је портала Спутњик Србија и РТС Дијаспора, као и „Илустроване Политике", „Бизнис Магазина" и магазина „Туристички свет".

Владимир Кецмановић о роману „Нина од Арабије“

„’Нина од Арабије‘ је роман о жени која не дозвољава да јој стварност уништи снове. Захваљујући томе, снови јој се претварају у стварност. Без ескапизма, али и без горчине сликајући свет у коме живимо, и управо захваљујући способности да горку пилулу свог времена прогута са осмехом, Марина Булатовић је написала својеврстан уџбеник оптимизма“, рекао је Владимир Кецмановић, писац и сценариста.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала