Протест у Данској због увођења ковид пасоша /видео/

© AFP 2023 / Mads Claus Rasmussen / Ritzau ScanpixПротести против корона мера у Данској
Протести против корона мера у Данској - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите нас
Главним градом Данске синоћ су протестовали демонстранти који се противе одговору данске владе на пандемију, као и идеји сертификата о вакцинацији. За разлику од неких претходних скупова, овонедељно окупљање остало је мирно и није било хапшења.

Протест је организовала група „Мушкарци у црном“, која је незадовољна делимичним закључавањем у Данској и увођењем дигиталног система који ће пратити вакцинацију и издавати сертификате о статусу вакцинације. Пасоши ће се користити за међународна путовања, а потенцијално и за омогућавање приступа јавним местима у самој Данској.

Демонстранти су прошетали центром Копенхагена и прошле испред зграде парламента, носећи бакље, скандирајући слогане и пуштајући њихову незваничну химну, верзију италијанског партизанског класика „Бела ћао“. Такође су носили пароле са ликом премијера Мета Фредериксена који на њима личи на севернокорејског лидера Ким Џонг Уна. За разлику од протеста пре две недеље, нису спалили транспарент.

Пламтећи перформанс који се догодио 23. јануара изазвао је много контроверзи, јер је том приликом на паролама стајао знак да је премијер заслужио да буде убијен. Током тог догађаја ухапшено је пет особа. Савезници покрета „Мушкарци у црном“ су се тада оградили од акције и жалили се да је то скренуло пажњу са њихове основне поруке.

Демонстранти оптужују Фредериксена да је наметнуо исхитрена и непотребна ограничења и приморао људе да приме  вакцину. Вакцинација у Данској није обавезна, али противници кажу да алтернатива подразумева искључивање из читавог друштвеног живота.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала