Шеф европске дипломатије: Русија се удаљава од ЕУ

© Фото : RUSSIAN FOREIGN MINISTRYШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите нас
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ написао је на свом блогу, после посете Москви да се Русија све више удаљава од Европске уније.
„Мој сусрет са (руским министром спољних послова Сергејем) Лавровом и поруке руских власти током ове посете потврђују да се Европа и Русија удаљавају једна од друге“, написао је он.

Борељ је навео да је управо Русија та која се постепено удаљава од Европе, „доживљавајући демократске вредности као егзистенцијалну претњу“.

​Шеф европске дипломатије такође је изразио жаљење што „Русија не жели да искористи прилику за конструктивнији дијалог“.

„Ове недеље отишао сам у Москву да дипломатским путем проверим да ли је руска влада заинтересована за превазилажење разлика и негативних тенденција у нашим односима. Реакција коју сам добио показује потпуно другачији правац“, рекао је високи представник ЕУ.

Протести у Москви - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Захарова: Запад ћутањем одговорио на провоцирање полиције у Русији

Европски дипломата је додао и да није успео да се састане са руским опозиционаром Алексејем Наваљним, јер је Наваљни у то време био у суду.

„Мој тим контактирао је блиским окружењем Наваљног како би изразио нашу подршку. Нажалост, нисам успео да се састанем с њим, јер је током моје посете он изведен пред суд“, написао је шеф европске дипломатије.

Борељ је објаснио да је сврха његовог путовања такође била „да директно изрази снажну осуду Европске уније“ у вези са изрицањем пресуде Алексеју Наваљном и у вези са „масовним хапшењима хиљада демонстраната“.

„Руске власти нису желеле да искористе ову прилику да се дође до конструктивнијег дијалога са Европском унијом. То је за жаљење и морамо узети у обзир ове последице“, додао је Борељ.

Такође је приметио „агресивно организовану“ конференцију за медије након разговора са руским министром спољних послова.

„Иако ово за нас није било неочекивано... ми ћемо, као ЕУ, морати да обратимо пажњу на последице, размислимо о правцу који желимо да дамо нашим односима са Русијом и заједнички одлучно делујемо“, коинстатовао је шеф европске дипломатије.

Неодобрени протести у знак подршке Наваљном одржани су у неколико руских градова 23. и 31. јануара, упркос многобројним упозорењима власти.

Подсетимо, Симоновски суд у Москви у уторак је донео одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара. 

О протеривању дипломата

Високи представник ЕУ такође је навео да је о протеривању тројице европских дипломата у Москви сазнао са друштвених мрежа и да је тражио од руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да се ова одлука преиспита, „али безуспешно“.

„Нажалост, на крају нашег састанка преко друштвених мрежа сазнали смо за протеривање тројице дипломата Европске уније због неоснованих тврдњи да нису поступале у складу са својим статусом страних дипломата, учествујући у демонстрацијама. Замолио сам министра Лаврова да се ова одлука преиспита, али без резултата“, написао је Борељ.

Борељ: Надам се да ће ЕУ моћи да региструје вакцину „Спутњик Ве“ - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Борељ: Чланице за сада нису иницирале санкције због Наваљног; Лавров: ЕУ непоуздан партнер

Он је констатовао да му је посета Москви била „веома тешка“, а да су преговори повремено достизали „висок степен напетости“.

Подсетимо, Русија је протерала тројицу европских дипломата – из Немачке, Пољске и Шведске због учешћа у неодобреним протестима који су одржавани у Русији у знак подршке опозиционару Алексеју Наваљном.

Могуће санкције Русији

У свом блогу, Борељ је написао да није искључено да би на предстојећем састанку министара спољних послова Европске уније 22. фебруара могла бити донета одлука о проширењу санкција Русији у складу са новим режимом санкција због кршења људских права.

„О овим питањима разговараћу са министрима спољних послова ЕУ. Као и обично, државе морају да одлуче о даљим дејствима и да, оне би могле да укључују санкције“, написао је Борељ.

Шеф европске дипломатије подсетио је да је Европска унија крајем прошле године увела нови режим санкција који подразумева увођење ограничења физичким лицима и организацијама због кршења људских права.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала