Србија добија нови бренд јединствен на тржишту: Вино од жуте малине

CC0 / пиксабеј / Жута малина
Жута малина - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите нас
Србија је позната по родним виногорјима и квалитетном вину које осваја светска и европска тржишта. Међутим, нови фаворит стиже из срца Србије, јер тамо где рађа црвено злато вешти произвођачи узгајају и жуту сорту малине, од чега касније праве јединствено жуто вино.

Радовановићи из села Радаљево код Ивањице једни су од ретких чији малињаци се у јеку сезоне не црвене већ жуте, они су одлучили да заокруже процес производње и нису се покајали.

"Људи су били скептични када је у питању ова сорта, мало људи је знало да жута малина уопште постоји. Одлична је због свог састава у себи, има добар однос шећера и киселина што је кључно за производњу вина. Када се заврши тај цео процес прављења, потребно је око годину дана да се она вино избистри и да се осети пун сјај жуте малине. Тај ниво арома и укуса може да стане раме уз раме са светским винима", рекао је за РИНУ, технолог Лазар Симончевић.

Радовановићи поред производње овог необичног пића нису на томе стали, већ прерађивањем других јагодичастих сорти на најсавременији начин, оно што се некада стављало у тегле данас завршава у боцама, преноси Б 92. 

"Од сваког воћа може да се направи добра ракија, не само од шљива и кајсија. Са савременим двократним дестилатором правимо ракије од малине, јагоде и малине, тако да ово српско воће неће завршавати у џемовима већ у новом бренду. Не постоје бољи шећери у природи од воћних шећера, тиме смо покушали да то докажемо на мало другачији начин, да добијемо ракије од јагодичастог воћа, у томе смо и успели, оно што нам је остало да изнађемо тржиште. Тренутно је у дестилатору шумска јагода која је завршила своју ферментацију од 21 дана, уз све примесе и ензиме који се додају које су јој потребни, завршена је дестилација кроз један потпуно затворен круг и ароматизер, мерење процента алкохола она се пуни у бурад и носи у подруме на чување", казао је Симончевић.

Жута малина је сорта малине, средње крупних плодова и у нижим пределима Србије на брање стиже око 15. јула, а у вишим око 25. јула. Плодови су погодни за продају у свежем стању на домаћем тржишту и може се користити за замрзавање. Оно што је чини различитом од осталих сорти малине јесте нешто виша цена, а мањи трошкови производње. Берба ове сорте траје два до три месеца.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала