Вулин: Нашли смо најмање два места на којима су „упуцаване“ снајперске пушке

© Tanjug / RADE PRELICАлександар Вулин
Александар Вулин - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Министар полиције Александар Вулин каже за РТС да је у криминалној групи Вељка Беливука било више лица која су се обучавала и припремала за употребу снајперске пушке и да је полиција пронашла најмање два места на којима су пушке "упуцаване".

Министар полиције Александар Вулин каже да правосуђе ради свој посао и да је веома ажурно и храбро.

"Свим ухапшенима је одређен притвор до 30 дана, што говори о озбиљности предмета и случаја који смо изнели пред надлежне органе", истиче Вулин.

Наглашава да се истрага наставља, а да од понедељка креће и финансијска истрага.

"Сви ови људи ће морати да објасне порекло своје имовине, да објасне како су дошли до одређене покретне и непокретне имовине. Ако криминалце хоћете озбиљно да ударите, ударите их по ономе збоч чега постоје и раде - њихов једини интерес је новац и отимање", објашњава Вулин за РТС.

Каже да се у овом тренутку криминална група Вељка Беливука терети за три убиства, а да је могуће да ће их бити и више.

"Ми смо ухапсили двадесетак људи, али истрага се шири. Они су били повезани са бројним другим људима. Неко је за њих продавао дрогу, неко је за њих вршио друга кривична дела, неко је учествовао са њима. Истрага неће стати и не могу да гарантујем да је ово коначан број убистава за који ће бити терећени", каже Вулин.

Наводи да је полиција претресла 30 различитих локација на територији целе Србије.

"Пронашли смо оружје, пронашли смо дрогу, пронашли смо бројне недозвољене предмете, пронашли смо све што је криминалцима служило за извршавања тешких кривичних дела", каже Вулин.

Не идете са снајпером у рекет и изнуду

Министар Вулин истиче да није било отпора приликом хапшења и да криминалци нису знали да ће се акција десити када се десила.

"Били су више него збуњени. Они су се припремали за неко хапшење, за неки сукоб са полицијом, припремали су се неки од њих и да напусте земљу и униште доказе. Јасно им је било када је председник Вучић најавио почетак рата против мафије да се то односи на њих, али нису могли да знају када и где ће пасти овај ударац", наглашава Вулин.

Каже да су криминалци дуго сматрали да су јачи од државе, да знају више, да увек имају неке моћне заштитнике, али да се сада показало да није тако и да је држава много јача.

Поводом информација да је Беливуков клан "упуцавао" снајпере и припремао убиство некога из врха државе, министар Вулин каже да снајпер не служи за мафијашке обрачуне.

"Не идете са снајпером у рекет, не идете у изнуду. Снајпер се користи за ликвидацију важних мета, неких којима можда не можете тако лако да приђете, а то су обично представници државе", закључује Вулин.

Истиче да не може пре краја истраге да каже за кога је све било припремано, али да је било више лица која су се обучавала и припремала за употребу снајперске пушке, а и оних који су већ имали ратног искуства.

"Нашли смо најмање два места на којима су упуцаване снајперске пушке. Да ли су биле припремане за конкретан атентат, ја то не знам, али чистом логиком посматрано - а за кога могу да их припремају и какав проблем би она решила", пита се Вулин.

Каже да би криминалци убиством председника Вучића изазвали дубоку политичку нестабилност у земљи.

"То би био једини начин да зауставе борбу против мафије и организованог криминала у нашој земљи. Видећемо шта ће истрага показати, али елементарна логика говори овако", истиче Вулин.

Не може бити организованог криминала без везе са државом

Министар Вулин каже да не може бити организованог криминала, а да нема неке везе са државом, полицијом и правосуђем.

"Видећемо ко су били ти људи. У овој групи коју смо ухапсили има активних затворских чувара и бивших полицајаца. Већ видите да има оних који су били део државе и могли да помогну и учествују у раду криминалне групе", каже Вулин.

Истиче да су саслушани и сви челници Фудбалског клуба "Партизан", али у својству грађана.

"Ово није никакав обрачун са Партизаном. То је важно и велико спортско друштво које заслужује свако поштовање. Ово је обрачун са онима који су искористили трибину за најмонструознија кривична дела", наглашава министар Александар Вулин.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала