Јужноафричка Република забранила вакцине Астра зенеке, упитна ефикасност против соја Б.1.351

© AP Photo / Gareth FullerВакцина против короне компаније „АстраЗенека“
Вакцина против короне компаније „АстраЗенека“ - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Пратите нас
Јужноафричка Република обуставила је вакцинацију вакцином Оксфорд/Астра зенека, након разочаравајућих резултата студије који сугеришу да она пружа знатно мању заштиту против локално раширеног соја вируса корона. Светска здравствена организације (СЗО) најавила је за данас панел дискусију о тој вакцини.

„Вакцина Астра зенеке чини се ефикасном против изворног соја короне, али не и против соја Б.1.351 откривеног у Јужној Африци. Одлучили смо да привремено обуставимо вакцинисање том вакцином. Треба урадити још много тога“, рекла је јужноафричка министарка здравља Звели Мкизе у недељу. 

Куповина преко интернета - Sputnik Србија, 1920, 03.02.2021
„На сопствени ризик“: Како функционише црно тржиште вакцина

До прекида употребе вакцине Астра зенека дошло је након што је студија Јужноафричког универзитета Витватерсранд и Универзитета Окфорд, која још увек није рецензирана, показала знатно мању ефикасност вакцине Астра зенеке када је реч о јужноафричком соју вируса корона, наводи Фајненшал тајмс.

Иако нико од око 2.000 учесника испитивања није био хоспитализован са тешким симптомима, нити је умро, 39 их је на крају заражено вирусом, од чега 19 који су примили вакцину и 20 који су добили плацебо

Британско-шведски мултинационални фармацеутски гигант признао је разочаравајуће резултате студије, али је рекао да је прерано за доношење коначних закључака.

„У првој и другој фази испитивања, рани подаци показали су ограничену ефикасност против благих облика заразе, првенствено јужноафричког соја Б.1.351“, потврдио је у суботу портпарол Астра зенеке, истичући да студија није „правилно утврдила ефекат вакцине против тешких облика болести с обзиром да су испитаници били претежно младе и здраве одрасле особе".

Астра зенеца је такође навела да се, иако је већ започела адаптирање своје вакцине против јужноафричког соја короне, нада да ће се даљим студијама доказати да је њихова вакцина ефикасна у спречавању тешких случајева изазваних овим и другим сојевима вируса корона. 

Седиште компаније АстраЗенека у Маклсфилду у Енглеској - Sputnik Србија, 1920, 02.02.2021
Спор кулминира: ЕУ одустаје од вакцине „Астра Зенека“

Јужноафричка Република бележи највише инфекција и смртних случајева услед заразе короном на континенту, са више од 1,45 милиона потврђених случајева заразе и више од 46.000 мртвих. Осим високе стопе заразе, земља се суочила са новим врло заразним сојем вируса откривеним крајем 2020. Иако се сматра да је трансмисивнији, верује се да овај сој у односу на друге не узрокује теже симптоме ковида 19. Јужноафрички сој се већ проширио широм света, а случајеви су забележени у Америци, Европи и Азији, преноси РТ.

Јужнаоафричка Република је прошле недеље примила прву пошиљку са милион доза вакцина Астра зенека, а планирала је да започне вакцинацију здравствених радника средином фебруара.

Причитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала