Кијев: Русија врши притисак на Украјину у преговарачком процесу о Донбасу

© AFP 2023 / SERGEI SUPINSKYТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Пратите нас
Заменик шефа кабинета председника Украјине Роман Машовец изјавио је да заоштравање ситуације у Донбасу повезује са покушајима Русије да изврши притисак на Украјину у преговарачком процесу за решавање оружаног сукоба.

„На фронту је забележен пораст броја кршења обавеза Русије за прекид ватре у поређењу са најмирнијим периодима у другој половини 2020. Иако ситуација у целини не достиже ниво ескалације која је била пре постизања споразума о прекиду ватре од 27. јула 2020. у појединим областима фронта ситуација остаје изузетно забрињавајућа... Таква кршења Русије као земље агресора повезујемо са покушајима вршења притиска на Украјину у преговарачком процесу, пре свега у Трилатералној контакт групи“, рекао је Машовец у коментару агенцији Укринформ.

Раније је министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков изјавио да се ситуација у Донбасу последњих недеља погоршала и да више нема мировног процеса.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике које су прогласиле независност након државног преврата у Украјини у фебруару 2014. Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра територије ових двеју република окупираним, а устаничке снаге терористичким.

Питање решавања ситуације у Донбасу разматра се, између осталог, и на састанцима у контакт групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила три документа који регулишу кораке за деескалацију сукоба.  

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала