Леброн је погрешио, Јокић није могао „тако“ да игра за Србију

© AP Photo / Marcio Jose SanchezНикола Јокић и Леброн Џејмс
Никола Јокић и Леброн Џејмс - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Пратите нас
Леброн Џејмс, најбољи кошаркаш на свету, похвално је причао о Николи Јокићу и његовим способностима да пронађе саиграче у право време.

Џејмс, који игра за ЛА Лејкерсе, упоредио је Јокића са чувеним Арвидасом Сабонисом, а у једном тренутку рекао је нешто са чим љубитељи кошарке на овим просторима и не могу баш да буду сагласни.

Сабонис је направио „бум“ у НБА, његове асистенције остављале су без даха навијаче, међутим, познаваоцима игра под обручима из Европе то није било изненађујуће јер су га претходно годинама гледали крај малих екрана.

Леброн је ту повукао паралелу између Сабониса и Јокића рекавши:

„Јокић има невероватан таленат у прегледу игре и да види како ће се ствари развијати на терену пре него што се стварно и догоде. Падне вам на памет Арвидас Сабонис и ствари које је он чинио са тим асистенцијама. То је такође било нешто ван овог света јер нисте могли да замислите да неко тако висок попут њега додаје тако добро као што је чинио у Портланду. Никад то пре нисте видели. Једино ако погледате његове мечеве за репрезентацију и ствари које је тамо чинио, њима није било непознато“, рекао је Леброн и додао:

„Могли бисте слободно да кажете исто и за Јокића, ако сте га гледали како игра код куће, за репрезентацију, вероватно је тада радио исте ствари. Имати такав пас је прави дар. Не за вас, већ за саиграче. Сви имају осећај да су укључени. И кад сте уз то најбољи играч тима, а момци око вас имају тај осећај да су једнако важни као и тај најбољи играч, јер он то дели са њима. Он жели да лопта стално кружи, с једне на другу страну. Радује га успех саиграча. Онда је и колегама лакше да играју за вас“.

На почетку текста споменули смо да навијачи са ових простора са једним делом не могу да буду сагласни са Џејмсом. То је управо овај део где каже „да је за репрезентацију радио исте ствари као за Денвер“.

Јокић је на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру био један од наших најбољих играча, тада је као 21-годишњак показао раскошан таленат, али када је, као већ доказани НБА играч, требало да засија – то се није десило.

На Мундобаскету у Кини 2019. године Јокић није личио на трипл-дабл машину из Денвера и имао је прилично разочаравајући шампионат.

Два су кључна разлога за тако нешто – то што је био физички у лошем стању (вишак килограма) и што селектор Александар Ђорђевић није знао да искористи његов потенцијал.

Први проблем јесте битан, али српски играч је и са вишком килограма знао добро да игра у НБА, те је други много важнији.

Ђорђевић и сарадници видели су Јокића као „четворку“, крилног центра, он је све само не то и партије су му биле исподпросечне, а игра Србије је превише зависила од Богдана Богдановића.

Први и једини пут да је Ђорђевић ставио Јокића на природну позицију, центра, било је против Аргентине у четвртфиналу, али тада је било касно да се мења концепт и наши кошаркаши доживели су разочаварајући пораз.

Свалити сву кривицу на тадашњег селектора је погрешно, пошто ни Јокић није био у сјајној физичкој спреми, али изјава Леброна Џејмса „да је Јокић исте ствари које ради у НБА приказивао у дресу националног тима“ је погрешна.

Надамо се да ће у будућности центар из Сомбора бити максимално спреман за наступе у репрезентацији и да ће селектор знати како да га искористи како бисмо гледали МВП Јокића и у дресу Србије.

За Јокића 1.477.975 гласова, и Словенац међу водећима!

Јокић немоћан против Краља /видео/

Францускa звездa изабралa Јокића пре свог земљака

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала