Захарова: Немачка четврти пут одбила захтев за информацијама о Наваљном

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Пратите нас
Немачка је одбила четврти захтев Генералног тужилаштва Русије о инциденту са Алексејем Наваљним, конкретно о поузданости информација у медијима да је отров класе „Новичок“ пронађен на флаши коју је у Немачку из Томска донела његова колегиница Марија Певчих, саопштило је руско Министарство спољних послова.

 

„Немачка страна одбила је захтев Генералног тужилаштва Русије да испита Марију Певчих, позивајући се на чињеницу да је њена адреса на територији Немачке наводно непозната. Истовремено, према отвореним изворима, она се у Немачкој састајала са Алексејем Наваљним, којег су немачке специјалне службе даноноћно чувале, а на дан његовог одласка из Берлина у Москву... била је међу онима који су га пратили“, наводи се у коментару портпаролке Министарства Марије Захарове.

Истовремено се наглашава да немачка страна „није пружила никакве податке о резултатима токсиколошке анализе трагова отрова наводно пронађених на флашама минералне воде, које је Певчих однела из томског хотела у Берлин“.
Припадници полиције спроводе руског блогера Алексеја Наваљног - Sputnik Србија, 1920, 21.01.2021
Русија упутила нови захтев Немачкој о случају Наваљни

„Немачке власти такође су одбиле да пруже било какве информације о експертима који су испитивали флаше и одбиле су да их испитају“, додала је Захарова.

Случај Наваљни

Наваљни је хоспитализован 20. августа 2020. у Омску након што му је позлило у авиону на путу из Томска. На основу анализа, омски лекари су као главну дијагнозу дали метаболички поремећај, који је изазвао јаку промену нивоа шећера у крви. Чиме је његово стање проузроковано, још није јасно, али према речима омских лекара, у крви и урину Наваљног нису пронађени отрови.

Међутим, руски блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину на захтев његове супруге.

Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“. Наваљни је 7. септембра изведен из коме и скинут са респиратора.​ Наваљни је пуштен из болнице 22. септембра.

Руски опозиционар вратио се 17. јануара са лечења из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви.  

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала