Зашто је на истоку Србије завладала помама за некретнинама, цене скочиле 20 одсто

CC0 / / Стамбена зграда у Пироту
Стамбена зграда у Пироту - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Пратите насTelegramOdyssey
После читавог низа година таворења, високоградња и тржиште некретнина у пиротском крају доживљавају ренесансу.

На атрактивним локацијама у граду – попут Сењака или Западног кеја – „ничу“ нове вишеспратнице у којима су станови унапред распродати, а велика потражња влада и за кућама, пишу „Новости“.

Стручњаци и запослени у агенцијама које се баве прометом некретнина подсећају на то да је слична ситуација забележена и пре безмало пола века, када је овде изграђен највећи број стамбених зграда и када је Пирот, од балканске касабе, наједном доживео преображај у савремени град, пише лист.

Сада је, кажу, потражња за некретнинама повећана и у селима, што се углавном објашњава актуелном епидемиолошком ситуацијом, али и повратком пензионера из других делова Србије у завичај, из којег су својевремено отишли у потрази за бољим животом.

Интересовање је готово за трећину веће него претходних година, па су и цене „скочиле“ за двадесетак процената. Квадрат у новоградњи кошта од 650 до 900 евра, док се старији станови могу пазарити и за 400 евра, што важи и за куће. Наравно, највећа је потражња за новим становима у атрактивним деловима града, који се распродају још у фази изградње.

Пиротска реалност је и то да у овдашњим селима и по околним излетиштима има много донедавно готово заборављених викендица. И, оно што се до прошле године могло пазарити будзашто, сада има своју цену, а велики број купаца долази из Београда, Ниша, читаве Војводине... Они купљене станове или викендице углавном плаћају готовином, па су на цени и читава имања на Старој планини – у Дојкинцима и Топлом долу - затим на обалама Завојског језера, или у околини села Власи, Суково, Темска... У Рудињу су се недавно појавили купци из – Панчева.

Начелник Одељења за урбанизам, стамбену и комуналну делатност Бојан Пешић тврди да тржиште некретнина већ годинама постепено оживљава зато што је Пирот постао атрактиван град - са уређеном инфраструктуром, многобројним спортским објектима, прелепом околином... недалеко од Старе планине и Коридора 10. Каже, само током последње две године, овде је издато 15 дозвола за изградњу стамбених зграда са око 300 станова, те 65 за изградњу кућа, или доградњу већ постојећих објеката.

Како год било, у Пирот и околину се по овом основу последњих година „слило“ око 15 милиона евра. Истине ради, део те суме је и приход на име експропријације за изградњу већ поменутог коридора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала