Амерички циљ је међусобно признање Београда и Приштине: Амбасада потврдила Бајденове жеље

© AP Photo / Visar KryeziuПотпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини
Потпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
САД и у време бившег председника ДоналдаТрампа као и садашњег председника Џозефа Бајдена и даље деле главни спољнополитички циљ Србије о приступању ЕУ, а нормализација односа са Косовом, уз међусобно признање као основ, одавно је препозната као кључ постизања тог циља, наводи портпарол амбасаде САД у Београду Џејмс Хагенгрубер.

„Бивши председник Трамп је такође веома јасно изразио ову политику. На пример, 2019. писао је председнику Александру Вучићу о „непоколебљивој подршци“ САД продубљивању регионалне сарадње, а посебно његовој посвећености нормализацији односа са Косовом“, наводи се у изјави Хагенгрубера коју је доставио Танјугу поводом писма који је актуелни амерички председник Џо Бајден упутио Вучићу поводом Дана државности, а у коме се апострофира и међусобно признање између Србије и Косова.

Адресирана писма - Sputnik Србија, 1920, 07.02.2021
Топла порука Беле куће за Сретење: Да Србија нестане

Хагенгрубер истиче да је „на двема странама да постигну договор који обе могу да подрже“ и изражава уверење да би узајамно признавање требало да буде централни елемент трајне нормализације односа.

„Такав историјски споразум, са узајамним признавањем у својој суштини, изградио би пут ка циљевима европских интеграција и економског раста Србије“, наводи портпарол америчке амбасаде.

Хагенгрубер додаје да САД не желе ништа друго него да Србија успе у својим тежњама ка ЕУ, а да је повратак дијалогу између Косова и Србије, уз помоћ ЕУ, пресудан за тај успех.

Он подсећа на речи Бајдена да „свеобухватно решење које ће довести до међусобног признавања, очувања суверенитета и територијалног интегритета обе државе и јачања њихових демократских институција од суштинске је важности за напредак Косова и Србије“.

Он додаје да би то, како каже, побољшало безбедност и просперитет обе земље, погодовало њиховим тежњама за чланством у ЕУ и другим мултилатералним институцијама и подржало трајни циљ да цела Европа живи у миру и слободи.

Потпредседник САД Џо Бајден и Хашим Тачи у Приштини  - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2021
Америчка једначина: Шта ће „признање“ међународно признатој Србији од стране непризнатог Косова

У изјави достављеној Танјугу се наводи и да Амбасада САД изражава најискреније и најтоплије честитке поводом Дана државности Србије.

„Србија се сада налази на узбудљивој и изазовној тачки прерастања у динамичну, модерну државу у друштву својих суседа, у уједињеној и слободној Европи“, каже он и наглашава да САД настављају да подржавају Србију на том путу за постизање трајног просперитета, мира и стабилности.

Портпарол америчке амбасаде позива се и на речи Бајдена из писма - честитке Вучићу и истиче: „Унапред се радујемо што ћемо са Србијом заједно радити на продубљивању пријатељских веза између наших земаља“.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала