Балтичке земље и Пољска спремају санкције због Наваљног

© Фото : Пресс-служба Мосгорсуда / Уђи у базу фотографијаРуски опозиционар Алексеј Наваљни током суђења у Московском градском суду
Руски опозиционар Алексеј Наваљни током суђења у Московском градском суду - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Литваније Габријељус Ландсбергис изјавио је да балтичке земље и Пољска припремају свој пакет санкција према „списку Наваљног“.
„Ради се о такозваном ‘списку Наваљног’, лицима који су допринели привођењу, хапшењу и суђењу Наваљном и, могуће, о налогодавцима“, рекао је Ландсбергис на конференцији за медије након онлајн састанка са председником Гитанасом Науседом.

Према речима министра, „Литванија учествује у овом процесу, преговара са колегама и из балтичких држава и из Пољске и нада се да ће у блиској будућности тај списак бити предат одговорним институцијама Европске уније и усаглашен на највишем политичком нивоу“.

Министарство спољних послова Русије раније је посаветовало стране политичаре који коментаришу ситуацију са Наваљним да поштују међународно право и позабаве се проблемима у својим земљама, а министар спољних послова Сергеј Лавров приметио је да су изјаве западних политичара на ову тему као прекопиране.  

Руски опозиционар Алексеј Наваљни вратио се 17. јануара са лечења из Немачке у Русију и ухапшен је на аеродрому Шереметјево у Москви. Почетком фебруара, Симоновски суд у Москви донео је одлуку да се Наваљном укине условна казна у случају „Ив Роше“ и замени казном од 3,5 године затвора. Убрзо након тога, водеће западне земље, укључујући Сједињене Америчке Државе, Немачку, Француску и Велику Британију, апеловале су на руске власти да ослободе опозиционара.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала