Белорусија понудила замрзавање војног буџета у земљама ОЕБС-а

© Sputnik / Сергей Аверин / Уђи у базу фотографијаОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак
ОЕБС: Спремни смо да помогнемо Белорусији, специјална седница у петак - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Белорусија је на заседању о војним доктринама Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) предложила да се замрзне раст војних трошкова у региону, саопштила је прес служба Министарства одбране Белорусије.

На догађају који је организован у формату видео конференције земљу је представљао шеф одељења за међународну војну сарадњу Министарства одбране Белорусије Олег Воинов.

Како је навела прес служба на свом каналу на Телеграму, генерал Воинов је дао неколико предлога за јачање међународне и регионалне безбедности, укључујући и замрзавање повећавања војних потенцијала и трошкова, обима и интензитета војних активности, који би у будућности довели до смањења тензија у региону и изградње поверења“.

Поред тога, Минск је предложио да се започну преговори према новом режиму контроле над стандардним наоружањем у Европи и потврде забране размештања „копнених балистичких и крстарећих ракета са дометом лансирања од 500 до 5.500 километара“.

Међу иницијативама је било и „спровођење политике 'обуздавања' у вези са размештањем додатних војних објеката и јединица оружаних снага других држава на својој територији, на трајној или привременој основи“.

Минск се изјаснио и за повратак „нормалног функционисања Споразума о отвореном небу.

Воинов је истакао и допринос Белорусије међународној и регионалној безбедности.

Генерал је рекао да је ОЕБС-у потребан „међусобно уважавајући, равноправан и свеобухватан дијалог о тренутним и будућим безбедносним изазовима и ризицима“, који би допринео развоју конкретних мера за смањење могућих војних претњи и избијања оружаних сукоба.

ОЕБС има 57 држава-чланица по целом свету, обухвата Европу, Азију и Северну Америку.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала