Јабука раздора Турске и САД: Да ли је пронађено решење за С-400?

© Sputnik / Евгений Одиноков / Уђи у базу фотографијаРуски противваздушни ракетни системи С-400 , камен спотицања између Турске и САД
Руски противваздушни ракетни системи С-400 , камен спотицања између Турске и САД  - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Турска би могла да користи противавионске ракетне системе С-400 купљене од Русије по аналогији са „критским моделом“, изјавио је турски министар одбране Хулуси Акар.

Кипар је купио руске системе ПВО С-300 још средином 90. година прошлог века. Међутим, због оштре реакције Турске системи су у договору са Атином размештени на грчком острву Крит, а затим предати у власништво Грчке.

„То оружје – С-300, налази се у арсеналу НАТО система. По угледу на то како се користи у критском моделу – и ми ћемо такав предлог изнети на дневни ред преговора. Сједињене Америчке Државе и ми можемо да нађемо решење проблема са С-400“, рекао је Акар новинарима, преноси телевизија „Хабертурк“.

Он је додао да се у арсеналу многих земаља које су раније биле у Варшавском пакту, а затим се придружиле НАТО-у, и даље налази оружје из совјетског периода.

Испоруке руских ПВО система С-400, које су изазвале кризу у односима Турске и Сједињених Америчких Држава, почеле су средином јула 2019. године.

Вашингтон је захтевао да Анкара одустане од договора и заузврат купи америчке системе „Патриот“, претећи да ће одложити или чак отказати продају најновијих ловаца Ф-35 Турској, као и да ће увести санкције у складу са Законом о супротстављању америчким противницима посредством санкција.

Анкара је одбила да учини уступке и наставила преговоре о додатној серији С-400. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би крајем јануара требало да почну преговори са Русијом по питању испоруке другог пука противваздухопловних система С-400. Како је рекао, Турска по том питању нема намеру да тражи дозволу од Сједињених Америчких Држава.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала