Кризни штаб одлучио: Нема попуштања, постојеће мере остају на снази

Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је, након седнице Кризног штаба, да све мере остају на снази и да није било говора о било каквом попуштању.

„Процена епидемиолошке ситуације показује да постоји стабилизација на високом нивоу, али се види и благи пораст који се може повезати са повратком са скијалишта, али и самом присутношћу британског соја који је доказан у више наврата“, указао је Кон.

Рекао је да је Кризни штаб препознао предстојеће празнике као додатни ризик, посебно у ситуацији када још немамо вакцинисаност са две дозе цепива.

С тим у вези, Кон је подсетио да је заштита вакцином обезбеђена тек када се прими и друга доза и прође најмање десетак дана после тога.

Кон је апеловао да треба покушати да се ово стање не погоршава даље, а то је могуће само поштовањем мера.

То се, како је навео, односи посебно на повећање контрола које се могу очекивати у наредном периоду и посебно празничном на планинама, скијалиштима.

Кон је истакао да ће контроле бити повећане и на местима која су препозната као места заражавања, као што су угоститељски објекти, пренео је Танјуг.

„Чињеница је да морамо да издржимо још неко време док не стекнемо баријеру коју треба да стекнемо вакцином“, подвукао је Кон.

Упитан за случај др Бранимира Несторовића, бившег члана Кризног штаба, односно да ли би због изјава која се разликују од става струке, требало да реагује Лекарска комора Србије, Кон је одговорио да је Кризни штаб осудио давање било каквих изјава које не иду у прилог поштовању мера у борби против ковида.

„Без спомињања било каквих имена, ми смо осудили, врло јасно нагласили да било какво одступање које иде против било каквих мера, а нарочито против вакцинације, нису прихватљиве ни на који начин. То је ушло и у записник и то је став комплетног Кризног штаба“, рекао је Кон, пренео је „Блиц“.

Циљ — три милиона вакцинисаних

Динамика вакцинације је добра, констатовао је Кон, додајући да је циљ да се достигне бројка од 80.000 вакцинисаних особа дневно како би се што пре достигао бедем имунитета.

„Циљ је да вакцинишемо до три милиона људи. Већ сам рекао да нам 1,5 милиона вакцинисаних обезбеђује нешто бољу ситуацију, а три милиона је жељени број који би смањио присуство вируса на појединачне случајеве“, рекао је Кон.

Он је навео и да лично мисли да порекло вакцине неће бити препрека за путовања.

Није било речи о мечу Црвена звезда — Милан

Кон је пренео је да на седници није било речи о утакмици Црвена звезда — Милан, која се игра 18. фебруара, и евентуалном присуству публике на том мечу.

„Није се уопште помињала утакмица. Мере су све и даље на снази и то је суштина“, рекао је Кон.

УЕФА је одобрила да се максимално 30 одсто капацитета стадиона пусти у продају, али коначну одлуку о томе морао је да донесе Кризни штаб.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала