НАТО: Појачали смо присуство у Црном мору као одговор Русији

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаАмерички председник и шеф НАТО – на дневном реду Русија, Ирак, Авганистан
Амерички председник и шеф НАТО – на дневном реду Русија, Ирак, Авганистан - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
НАТО је појачао присуство у Црном мору као одговор на активности Русије у региону, изјавио је шеф Алијансе Јенс Столтенберг.
„Констатујемо јачање Русије у Црном мору после нелегалне анексије Крима“, рекао је он на заједничком конференцији за новинаре са украјинским премијером Денисом Шмигаљем.

Како је додао, пре свега ради се о јачању руске флоте.

„НАТО јача своје присуство у Црном мору, само за последње три недеље три америчка брода су се нашла у Црном мору. Поред тога одржане су и вежбе са украјинским поморским снагама. На тај начин је НАТО ојачао присуство у Црном мору и региону придао стратешки значај“, рекао је Столтенберг.

Он је додао да врата Алијансе остају отворена за друге земље, а да Украјина треба да настави неопходне реформе.

„Од момента када је окончан Хладни рат Алијанса је удвостручила број савезника. Врата НАТО остају отворена, сарађујемо са многима, па тако и са Украјином која је кандидат за чланство и савезници подржавају напоре Украјине у циљу ступања у чланство“, рекао је генерални секретар Алијансе. 

Украјина је, иначе, шеста држава која је добила статус партнера НАТО са проширеним могућностима. Пре Кијева, тај статус су добиле Аустралија, Финска, Грузија, Јордан и Шведска.

Сатутс партнера са проширеним могућностима уведен је 2014. године а циљ је изградња дубљих, специјализованих билатералних односа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала