Немачко Министарство одбране: Русија и Кина су стратешки конкуренти

© REUTERS / POOLЛидер немачке Хришћанско-демократске уније и министар одбране Немачке Анегрет Крам-Каренбауер
Лидер немачке Хришћанско-демократске уније и министар одбране Немачке Анегрет Крам-Каренбауер - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Немачка министарка одбране Анегрет Крамп-Каренбауер и генерални инспектор Оружаних снага Немачке Еберхард Цорн у заједничком документу су окарактерисали Русију и Кину као „стратешке конкуренте“, пише „Франкфуртер алгемајне цајтунг“ позивајући се на тај документ.

Како наводи лист, документ на осам страница под називом „Мисли о Бундесверу будућности“ поднет је Бундестагу у уторак. У њему су министарка одбране и генерални инспектор описали тренутну ситуацију у војсци, ситуацију у области безбедности, а такође су дали низ предлога за модернизацију Бундесвера.

У документу се Русија и Кина описују као „стратешки конкуренти“. Крамп-Каренбауер и Цорн сматрају да Русија наступа као „супротстављена сила у односу на Запад“, која је „у последње време појачала војне и политичке претње и свесно кршила међународне споразуме“. Истовремено, Кина постаје „моћан и све значајнији играч“.

Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 29.11.2020
Шојгу: Министарка одбране Немачке се понаша као ученица основне школе

Немачка министарка одбране је прошлог новембра тврдила да Немачка мора да одржи свој војни буџет на високом нивоу како би Европа била способна да са Русијом води дијалог „са позиције силе“ због „све очигледније“ војне претње после модернизације руског наоружања.

Западни политичари периодично говоре о „руској претњи“. Најчешће су то политичари из балтичких земаља и Пољске. Москва је више пута наглашавала да Русија никада неће нападати ниједну од земаља НАТО-а. Према речима руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, НАТО врло добро зна да Москва не планира никога да напада, већ једноставно користи изговор да би распоредио још технике и батаљона у близини руских граница. Москва је више пута изражавала забринутост због повећавања снага Алијансе у Европи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала