СЗО: Животиња од које је потекла корона још није откривена, имамо четири хипотезе

Пратите нас
Животиња која је изворни носилац новог вируса корона још увек није идентификована, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО) на конференцији за медије у кинеском граду Вухану. Експерти СЗО већ четири недеље бораве у Вухану истражујући порекло ковида 19.

Према мишљењу Лианга Ваниана, кинеског стручњака са Универзитета Ђингхуа, слепи мишеви и панголини су искључени као могући извори ковида 19. 

Корона вируси који су најсроднији САРС-КоВ-2 могу се наћи код слепих мишева и панголина, што указује на то да би они могли бити резервоар вируса који узрокује ковид 19 на основу велике сличности и секвенци између стандардних вируса и САРС- КоВ-2. Међутим, до сада идентификовани вируси нити једне од ових врста нису довољно слични вирусу САРС-КоВ-2 да би могли бити директни корени САРС-КоВ-2", рекао је Лианг на конференцији за штампу стручњака Светске здравствене организације. 

Институт за вирусологију у Вухану - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2021
Изолована лабораторија БСЛ-4: Руски експерт открива шта су стручњаци СЗО видели у Вухану

Међутим, Петер Бен Ембарек, стручњак СЗО за безбедност хране, рекао је да истраживање порекла вируса корона за сада сугеришу на природни извор - слепе мишеве, мада је мало вероватно да су они били у Вухану.

Нема доказа о циркулацији ковида 19 ни у једној животињској врсти у Кини крајем 2019. године, додао је Ембарек.

„Није било могуће одредити ниједну животињску врсту као потенцијални извор ове болести, а све указује на то да тренутно, а ни током 2019. године, није било циркулације овог вируса у било којој животињској врсти у земљи“, рекао је стручњак.

Додао је да је избијање пандемије ковида 19 највероватније изазвано уношењем вируса путем посредника-домаћина, док је изузетно мало вероватно да је вирус процурио из лабораторије.

„Идентификовали смо четири главне хипотезе о томе како је вирус могао да стигне до људске популације: директан прелазак са животиња; уношење путем посредника-домаћина; пренос путем ланца исхране и површински пренос; и на крају инцидент повезан са лабораторијом ... Наши почетни налази сугеришу да је пренос путем посредника-домаћина највероватнији и онај који ће захтевати више студија и конкретнија циљана истраживања. Налази сугеришу да је хипотеза о лабораторијском инциденту веома мало вероватно“, навео је Бен Ембарек.

Лианг је саопштио да нема доказа да је ковид 19 циркулисао Вуханом пре децембра 2019. године и да стопа смртности није расла у Вухану и другим градовима провинције Хубеј од јула до децембра 2019. године.

„За период од јула до децембра 2019. године смо извршили преглед података о надзору смртности у Вухану и остатку провинције Хубеј. Мало је показатеља о значајним неочекиваним колебањима морталитета који би могли указати на појаву преноса вируса корона. Нема индикација, нити доказа о преносу САРС-КоВ-2 међу људима у периоду пре децембра 2019“, рекао је Лианг

Стручњак је, међутим, додао да је вирус који узрокује ковид 19 можда циркулисао у другим регионима пре него што је идентификован у кинеском граду Вухану крајем 2019. године, преноси Спутњик интернешенал.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала