Гужва око Марса: Стигли Арапи, ускоро стижу Кинези и Американци

© REUTERS / CHRISTOPHER PIKEСаудијци позирају док присуствују догађају којим обележава улазак сонде у орбиту Марса
Саудијци позирају док присуствују догађају којим обележава улазак сонде у орбиту Марса - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Прва мисија Уједињених Арапских Емирата на Марс стигла је до Црвене планете и успешно се убацила у њену орбиту после седмомесечног путовања, што јој омогућава да шаље податке о атмосфери и клими на тој планети. Око Марса влада права гужва летелица, пошто само дан касније стиже и кинеска, а следеће недеље и америчка.

Ова мисија чини УАЕ петом свемирском агенцијом која је успела да стигне до Црвене планете, пренео је Ројтерс.

Програм везан за Марс део је напора УАЕ да развију своје научне и технолошке могућности и смање ослањање на нафту.

Само дан после мисије Уједињених Арапских Емирата, стиже и кинеска мисија „Тјанвен-1“ која ће такође ући у Марсову орбиту. То је прва кинеска међупланетарна мисија и представља велики корак за ову земљу, преноси портал Спејс.

Ова летелица, осим што ће слати податке о Црвеној планети, послужиће и у спуштању првог кинеског ровера на Марс.

Недуго затим, око 18. фебруара, планиран је долазак на Марс експедиције коју шаље НАСА. Ради се о роверу „Персеверанс“, који би тог датума требало да слети на Марс, у кратер Језеро.

​Претпоставља се да је тај кратер некад био испуњен водом, па је добио назив језеро јер та реч на више словенских језика има истоветно значење. На површини Марса пратиће га и хеликоптер-дрон „Инџенуити“. Ова мисија НАСА полетела је крајем јула прошле године.

Прочитајте и:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала