Рагби савез Србије се обратио саопштењем због изјаве играча Партизана за Спутњик

© AP Photo / Rui VieiraРагби лопта
Рагби лопта - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Рагби савез Србије је упутио саопштење у ком указује на нетачност информација које је за Спутњик спорт рекао један играч Рагби клуба Партизан.

У реаговању је наведено да у Рагби савезу Србије сви клубови имају исти третман и да важе исти услови, упућујући на изјаву играча Партизана који је навео да РСС има негативан став према црно-белом тиму.

„Рагби клуб Партизан је првак Србије у последње 3 сезоне (сезона 2020., сезона 2019. и сезона 2018.). Пре тога је Рагби клуб Партизан последњи пут освојио титулу државног првака у сезони 2005/06, дакле није освојио титулу пуних 12 (дванаест) сезона. Поставља се питање како је онда Рагби савез Србије „противник“ Рагби клуба Партизан када Савез организује такмичење, које осваја Партизан? Одговор је једноставан: Рагби клуб Партизан је освојио претходне 3 титуле јер је био бољи од осталих клубова који су учествовали у такмичењу. То не значи да Рагби клуб Партизан треба да има повлашћен третман у односу на друге клубове, иста правила важе једнако за све, без обзира да ли је у питању Партизан, Црвена звезда или неки други клуб“, наведено је у саопштењу.

На констатацију играча да постоји проблем са Савезом „још од прошле сезоне када су два играча суспендована на по годину дана“ у саопштењу РСС се наводи да је дисциплински поступак спроведен у складу са Дисциплинским правилником и од стране компетентне Комисије која је апсолутно аутономна у свом раду и одлучивању.

„Зарад чињеница и истине, треба знати следеће: Кажњена су 2 играча РК Партизан, суспензијом у трајању од по 30 недеља, дакле не 2 године, него 30 недеља. Казна је изречена за потез шутирња копачком у главу играча РК Војводине који се налазио на земљи. Поступак је спровео надлежни дисциплински орган Савеза, на основу изјава учесника у инциденту, службених лица и на основу видео снимка на коме се инцидент јасно види. На основу свега приложеног, Комисија је закључила да играч РК Војводине није започео тучу и донела одлуку о поништењу црвеног картона“, наведено је.

Реаговано је и на изјаву играча Партизана да су црно-бели играли у тешким условима током претходне године, без тренинга и да није изгубио утакмицу.

„Колико је нама познато РК Партизан је имао тренинге, о чему сведоче бројне фотографије на друштвеним мрежама и званичном сајту клуба. Без обзира на све, не би могли да освоје титулу да нису тенирали. Рагби клуб Партизан је у прошлој сезни (2020) изгубио 2 утакмице: утакмицу 1. кола Првенства Србије 08.03.2020. против РК Рад резултатом 25-0 и утакмицу ½ финала Купа Србије, одиграну 21.11.2020. против РК Рад, резултатом 15-20“.

Рагби савез Србије је реаговао и на изјаву играча Партизана у којој се упућује на то да је клуб у обавези да плати 250.000 динара котизације за учешће млађих селекција у такмичењу иначе не би могао да се такмичи ни сениорски тим.

„Крајем 2019. године, након расправе и усаглашавања ставова, идеја и мишљења свих српских клубова, које је трајало 9 месеци, Скупштина Рагби савеза Србије је усвојила Стратешки план развоја рагбија за период 2020-2024. Кључно стратешко опредељење нове стратегије је рад са млађим категоријама. Клубовима је наметнута обавеза да раде са млађим категоријама јер је то, пре свега, за њихово добро.

Остављен је простор клубовима да формирају млађе категорије, уз рок од годину дана. Почетак примене овог правила је заказан за Куп Србије у сезони 2020, који се играо у новембру месецу и за који је услов за учешће у такмичењу да клуб има минимум једну млађу категорију у такмичењу. За учешће у Првенству Србије у сезони 2021. услов за учешће у такмичењу је био да клуб има минимум 2 млађе категорије.

Управни одбор је приликом организовања такмичења у Купу Србије у сезони 2020, вратио одлуку о почетку примене правила да је услов за такмичење рад са једном млађом категоријом, Скупштини на поновно одлучивање, јер Рагби клуб Партизан није испуњавао услове за такмичење. Тиме је Рагби клубу Партизан омогућено да се такмичи и у Купу за сезону 2020.

Скупштина Рагби савеза Србије је одржана 29.12.2020. Разматрала је имплементацију Стратешког плана развоја и на предлог Управног одбора, је променила рокове. Тиме је спуштена лествица за такмичење у Првенству Србије у сезони 2021, са 2 млађе категорије на 1. При том, је обзиром да РК Партизан нема ни ту једну млађу категорију, омогућено да плате гаранцију да ће формирати 1 млађу категорију.  За овај предлог је гласао и представник Рагби клуба Партизан на Скупштини савеза, Иван Спасеновић Генерални Секретар клуба“, наведено је у саопштењу.

Уз то, из РСС је наведено да су 2020. године организовани развојни пројекти „Гет инто“ Рагби-програм шкоског рагбија, Зимска лига за категорије У14 и У12, кампови перспективних спортиста за категорије У16 и У19, те рагби академија за категорије У14 и У16, као и да је главни програм за формирање млађих категорија Гет инто Рагби-програм школског рагбија, је започет у фебруару, дакле месец и по дана пре пандемије корона вируса.

„Једини клуб у Србији који није учествовао у овим програмима је Рагби клуб Партизан, јер нису желели да се пријаве за учешће. Сви остали активни клубови су формирали млађе категорије. Поред програма, Рагби савез Србије је обезбедио опрему за тренинге и такмичење, такође за све клубове, осим за Рагби клуб Партизан, јер се тај клуб није пријавио да добије опрему. Треба такође знати да Рагби савез Србије покрива трошкове такмичења за млађе категорије (превоз за јуниоре и кадете) и све трошкове службених лица за све млађе категорије, као и да је кроз систем српског рагбија, интегрисано финансирање клубова са територијалним савезима, у случају РК Партизан, то је Рагби савез Београда, којим је обезбеђено покривање трошкова рада млађих категорија. Такође напомињемо да је Рагби савез Србије, у 2 наврата формирао млађе категорије Рагби клубу Партизан и то у сезони 2015. и у сезони 2017. У ова два случаја Савез је уложио преко 3.000 еура у млађе категорије Рагби клуба Партизан. Обе групе су се распале јер управа Рагби клуба Партизан није желела да се бави млађим категоријама“, наведено је у саопштењу.

Уз то, РСС наводи да је неистинита тврдња о томе да је Рагби клуб Партизан освојио првенство Румуније са млађим категоријама, додаје се да нико не покушава да одузме титулу за зеленим столом Рагби клубу Партизан, нема никавог поступка који се води по овом питању, а и сви рокови за евентуалне жалбе су истекли,  да Рагби школа Партизана никада није била најуспешнија у Србији, те да је то свакако школа Рагби клуба Рад која је освојила 41. титулу Првака државе и 45. Националних Купова у такмичењима млађих категорија.

► Бајден је потписао „смртну пресуду“ за женски спорт

► Рагби 13 у Србији – груба игра великих џентлмена

► Српски крст на леђима: Звезда америчког фудбала одао почаст прадеди и српским прецима /видео/

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала