Русија о регистрацији вакцине у ЕУ: Надамо се да неће користити политичке аргументе

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаРуска вакцина "Спутњик Ве"
Руска вакцина Спутњик Ве - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
 Руски фонд за директне инвестиције нада се да ће захтев за регистрацију руске вакцине против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији бити размотрен у најскорије време, рекао је шеф Фонда Кирил Дмитријев.
„Надамо се да ће захтев бити ускоро размотрен и да се у овом процесу неће користити политички аргументи, него да ће захтев бити размотрен детаљно и на основу резултата података који су објављени у часопису 'Лансет', а који показују да је руска вакцина једна од најбољих у свету“, рекао је Дмитријев за телевизију „Русија 24“.

Такође је додао да су испоруке велике количине вакцине Европској унији могуће тек након што се заврши масовна вакцинација у Русији.

„Тек тада можемо обезбедити заиста обимне испоруке, дакле ради се о мају-јуну ове године, не раније“, прецизирао је стручњак.

Коментаришући изјаву шефа Организације за контролу производње лекова и хране Ирана Мухамеда Реза Шанесаза да Иран разматра могућност заједничке производње вакцине против ковида 19 са Русијом ради извоза у земље Персијског залива, Дмитријев је рекао да многе земље показују велико интересовање за производњу вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

„Руски фонд за директне инвестиције стално шири списак међународних платформи на којима се производи руска вакцина“, рекао је Дмитријев.

Претходно је саопштено да је Руски фонд за директне инвестиције поднео захтев за регистрацију руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији 29. јануара и постоји потврда да је Брисел примио захтев. Истиче се да од Европске агенције за лекове зависи којом брзином ће захтев бити одобрен.

Подсетимо, угледни научни часопису „Лансет“ саопштио је да је „Спутњик Ве“ (Sputnik V) сигурна и ефикасна вакцина која пружа потпуну заштиту од тешких случајева болести ковид 19. Након вишемесечних истраживања руских имунолога у којима је учествовало 19.866 добровољаца завршена је трећа фаза клиничких испитивања која је потврдила ефикасност вакцине од 91,6 одсто. 

По ком принципу ради руска вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) погледајте у видео-инфографици:

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала