Русија од хиперсоничног оружја прави базу снага ненуклеарног одвраћања

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства одбране Русије у Москви
Зграда Министарства одбране Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
База руских ненуклеарних снага за одвраћање биће хиперсонични системи, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
„Јача се потенцијал ненуклеарних снага одвраћања, пре свега прецизног оружја. Основу ће чинити различити хиперсонични комплекси“, изјавио је Шојгу на оперативном састанку са руководством Оружаних снага Русије.

Он је навео да руска војска полаже наду у увођење технологија вештачке интелигенције у наоружање.

„Прошле године смо испунили налог врховног команданта, дат указом од маја 2012. године: удео модерног наоружања и војне опреме у војсци износио је 70,1 проценат. Сада је неопходно осигурати увођење технологија вештачке интелигенције у перспективно наоружање“, рекао је Шојгу.

Према његовим речима, у борбеној обуци се све више користе робизовани комплекси, беспилотне летелице и аутоматизовани системи управљања.

Руски председник Владимир Путин први пут је током обраћања Федералној скупштини 2018. године, саопштио да Русија прави хиперсонично оружје. У питању су комплекси „Авангард“ и „Кинжал“, а касније је откривено да се прави и хиперсонична крстарећа ракета „Циркон“.

Ракета авангард - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2021
Министарство одбране Русије: Потребно још хиперсоничног оружја

Хиперсонични ракетни систем „Авангард“ може да развије брзину 20 пута већу од брзине звука. Први комплекси су лоцирани у Јасњенској ракетној дивизији у Оренбуршкој области.

Ракета суперсоничног комплекса „Кинжал“, према изјавама твораца, гарантовано могу да пробију све постојеће ваздушне и противракетне одбрамбене системе, испоручујући нуклеарне и конвенционалне бојеве главе на удаљеност до 2.000 километара. Ловци-пресретачи МиГ-31К су опремљени „Кинжалима“.

Хиперсонична ракета „Циркон“ може да развије брзину од девет Маха (девет пута више од брзине звука, више од 10.000 километара на сат) и има домет лета преко 1.000 километара.

План је да се „Цирконима“ наоружају бродови и подморнице, као и бродови у изградњи. Поред поморске верзије, руски председник је поменуо и развој копненог „Циркона“.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала