У Србију сутра стиже још пола милиона доза кинеске вакцине

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић најавио је да сутра стиже још 500.000 доза кинеске вакцине „Синофарм“.

Председник Вучић је, током ванредног обраћања медијима, рекао да су кинеске вакцине у српском магацину и Кини и да ће сутра увече стићи у Србију.

Подсетио да је јутрос стигло још 50.000 вакцина „Спутњик Ве“ (Sputnik V) за прву дозу, и да ће у наредних 15 дана стићи још 50.000 за другу дозу.

Навео је да ће Србија до краја фебруара добити још 88.000 вакцинa „Фајзер“, али и вакцину компаније „АстраЗенека“, између 125.000 и 150.000.

„Од четвртка-петка идемо, уз ревакцинацију, на даљу масовну вакцинацију“, истакао је Вучић.

Вучић је, после видео-самита Кине и земаља централне и источне Европе, указао да ћемо до краја овог месеца има укупно два милиона доза вакцина којима ће бити вакцинисано милион грађана.

То ће, како је навео, обезбедити прву или другу позицију Србији на територији целе Европе када је реч о стопи вакцинације.

Вучић је захвалио и руском председнику Владимиру Путину и кинеском председнику Сију Ђинпингу на на свој подршци и помоћи коју су пружили као пријатељи Србије.

Он је навео да је током видео-самита више учесника похвалило Србију за организацију процеса вакцинације и набавку вакцина. Вучић је нагласио да Србија ниједну вакцину није добила преко Ковакс система, истичући да бисмо имали 1.000 мртвих више да нисмо на други начин набавили вакцине.

Вучић је пренео и да је грчки премијер Киријакос Мицотакис инсистирао на сертификату о вакцинацији за улазак у ту земљу и да би било добро да за улазак из Кине у Грчку постоји такав сертификат.

Председник Кине потврдио долазак у Србију

Вучић је изјавио да је кинески председник Си Ђинпинг потврдио долазак у Србију. Додао је да је та посета велика част за Србију, која са Кином има изванредну сарадњу, и којој много значи иницијатива „Појас и пут“ коју је Кина покренула.

Као примере важне сарадње са Кином навео је долазак њихових компанија у смедеревску Железару, на коју, каже, сада не губимо 10 или 12 милиона евра месечно, или у рудник у Бору, који постаје један од два највећа извозника.

Вучић је истакао и да је у последњих 10 година извоз из Србије у Кину повећан 50 пута — са седам милиона на 377 милиона долара.

„То говори колико је Србија напредовала за 10 година“, констатовао је Вучић.

Он је подсетио да је пре неколико дана са кинеским ЦРБЦ потписан уговор од 3,2 милијарде евра за изградњу канализационе мреже и постројења за одлагање отпада, и прераду отпадних вода у 65 општина, пренео је Танјуг.

Додатна помоћ за сектор туризма и хотелијерства

Председник Србије је најавио да ће нови пакет помоћи привреди бити представљен наредних дана, у четвртак или петак, као и да ће обухватити и велика предузећа, као и туристички сектор.

Вучић је рекао да је у замолио премијерку Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог да у пакет помоћи уђу и велика предузећа, сви осим банака и финансијских институција.

„Да осим опште помоћи подршке, три пута по 50 одсто минималца за мала и средња предузећа, помоћ добију и велика предузећа, осим банака и финансијских институција“, рекао је Вучић и као пример навео да ће и телевизије Прва, Н1 или Пинк моћи да добију ту помоћ, ако желе.

Такође, замолио је премијерку и министра да посебну секторску помоћ добију туристички радници, туристичке агенције, хотелијери, туристички водичи — још један цео минималац.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала