Амерички Сенат гласао: Суђење за опозив Трампа у складу са Уставом

© AP Photo / Evan VucciДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Амерички сенат је већином гласова потврдио да је суђење за опозив бившег председника Доналда Трампа у складу са Уставом.

За наставак суђења гласало је 56 сенатора, а 44 су била против.

Међу онима који су подржали аргумент демократа да је поступак дозвољен америчким Уставом било је и шесторо републиканаца.

То су: Бен Сасе из Небраске, Мит Ромни из Јуте, Пет Туми из Пенсилваније, Сузан Колинс из Мејна, Лиза Мурковски са Аљаске и Бил Касиди из Луизијане.

​Гласање је уследило после скоро четири сата расправе о опозиву бившег америчког председника по оптужби да је наводно подстицао побуну која је за последицу имала упад дела његових присталица у комплекс Капитол хила, 6. јануара.

Трампови правни заступници су током излагања приказали видео-снимак који садржи све позиве демократа на опозив бившег председника у последње четири године.

Адвокат Дејвид Шоен оптужио је демократе за „незаситу жудњу за импичментом“.

Доналд Трамп - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Завршни чин: Опомена свима који баце рукавицу у лице „вашингтонској мочвари“
Међутим, да би Трамп био осуђен неопходна је подршка две трећине од 100 чланова Сената, што је мало вероватно јер то подразумева и најмање 17 гласова републиканаца.

Демократе у Сенату имају 50 места.

Трамп је, иначе, једини амерички председник против кога је је два пута покретан поступак за опозив. Уколико би Сенат одлучио да га опозове, Трамп више никада не би могао да се кандидује на изборима.

Демократе тврде да имају необориве доказе о Трамповој кривици, док адвокатски тим бившег председника САД узвраћа да су демонстранти деловали самостално и оцењује да је сенатски поступак апсурдан и неуставан.

Адвокати бившег америчког председника, такође, истичу да суђење није утемељено у Уставу САД јер Трамп више није председник.

Суђење се наставља данас када је предвиђено око осам сати расправе.

Подсетимо, Представнички дом је прошлог месеца опозвао Трампа по оптужби да је подстицао побуну током говора испред Беле куће у којем је позвао своје присталице да се „боре“ против његовог пораза на изборима.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала