Бабиш: За Чешку значајна искуства Србије у борби против короне

Пратите нас
Чешки премијер Андреј Бабиш оценио је да су односи Србије и Чешке дугорочни и пријатељски, и истакао да је на састанку са Аном Брнабић разговарао о систему вакцинисања у Србији, искуствима српских пријатеља у борби против ковида-19 што је, како је навео, од изузетног значаја за експертски тим који је у Београд дошао са њим.

Бабиш је рекао да је од изузетне важности што су успели да добију информације и стекну неку представу о томе како изгледа систем вакцинације у Србији.

„Најбитнија тема нашег састанка била је вакцинација. Србија је вакцинисала више од пола милиона људи, друга је у Европи по томе и седма у свету. Дневно се овде 30 до 40.000 људи вакцинише и очекује се да ће се тај број повећати јер долази ревакцинација“, навео је Бабиш.

Додао је да је Србија наручила четири милиона „Синофарм“ вакцине, која је популарна у Србији, јер се испоручује заједно са иглом, што је практично, као и два милиона вакцина из Русије, пренео је Танјуг.

„За нас је интересантно то да грађани имају могућност да бирају између те две и ‘Фајзерове’ вакцине“, рекао је Бабиш на заједничкој конференцији за новинаре са премијерком Аном Брнабић.

Према његовим речима, на састанку је разговарано и о економским односима. У том смислу, истиче да међусобна трговинска размена у задњих 10 година расте, као и да је 2019. године износи 1,2 милијарди евра.

Истакао је и да је Србија дугорочно важан партнер Чешке и да подржавају Србију на њеном путу ка чланству у ЕУ.

„Подршка чланству Србије у ЕУ и у Шенгену“

Чешка подржава чланство Србије у Европскoj унији, као и њено учлањење у Шенгенски простор, изјавио је Бабиш.

Бабиш је рекао да је приступање Србије ЕУ изузетно сложена тема која траје дуго, те додао да он лично не разуме, што је, каже, говорио и у Савету ЕУ — зашто ЕУ нема јасан план што се тиче Шенгенског простора.

„То је везано за нелегалне миграције. Овде су четири земље које би требало да буду саставни део Шенгенског простора. Нелегалне миграције су проблем“, рекао је Бабиш.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала