Боцан-Харченко: Србија може да постане крупни произвођач „Спутњика Ве“ у региону

© Фото : Спутњику уступила Лола ЂорђевићАмбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Успостављање производње „Спутњика Ве“ (Sputnik V) у Србији важно је за потребе вакцинације грађана Србије, али и у интересу тога да Србија постане крупни произвођач те вакцине у региону, изјавио је амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

Амбасадор је, обраћајући се новинарима после обележавања Дана дипломате Русије, истакао да Русија и Србија од самог почетка имају одличну сарадњу у борби против корона вируса, подсетивши и на подршку и помоћ коју су Србији пружили припадници руског Министарства одбране у успостављању првих мера у борби против епидемије и испоруци неопходних медицинских материјала.

„Сада се сарадња добро развија, а има основа да верујемо да ће бити постигнут веома важан резултат у вези са вакцином, а то је у испоруци „Спутњика Ве“ (Sputnik V) за којом потражња расте сваког дана - то сви знамо, чак не по статистици, него из контаката, сусрета па и оних на улици. Испорука ће бити, то је потврђено и са високог нивоа, и на нивоу стручњака РФПИ и института „Гамалеја““, рекао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да се већ сутра очекује долазак у Београд специјалне делегације руских стручњака који ће проучавати могућност успостављања производње „Спутњика Ве“ (Sputnik V) у Србији.

„Успостављање те производње је пре свега за потребе вакцинације у Србији, али и у интересу тога да Србија постане крупни произвођач у региону те најбоље вакцине – што је већ мишљење потврђено и на међународном плану. Делегација стиже и овде ће радити неколико дана. Већ за пар дана моћи ћемо конкретније да кажемо шта ће бити урађено“, навео је руски амбасадор.

Боцан-Харченко је такође рекао да је у току вакцинација радника Амбасаде Русије у Београду, додајући да се и он сам вакцинисао.

„Што се тиче вакцинације радника амбасаде, изражавам још једном захвалност руководству Србије које је предложило вакцинацију радника амбасаде. Сада је та вакцинација у току, у главном на добровољној основи - и кад је реч о вакцинацији у принципу, и у избору вакцине. Број оних који желе да се вакцинишу расте, а избор је ипак „Спутњик Ве“ (Sputnik V) који се заснива на објективним оценама“, напоменуо је амбасадор.

Како је приметио, популарност „Спутњика Ве“ (Sputnik V) у Србији је везана и за добар, братски однос према Русији, што претпоставља поверење а везано је и за то што постоје објективни подаци који потврђују високу ефикасност и безбедност руске вакцине.

Раније је најављено да делегација Руског фонда за директне инвестиције и представници Института „Гамалеја“ долази у Србију 11. фебруара како би разговарала о сарадњи на вакцини против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V).

Прочитајте још: 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала