Порука из Брисела чланицама: Ако желите руску вакцину, купите је сами

© AFP 2023 / JOHN THYSЉуди пролазе поред улаза седишта Европске комисије у Бриселу
Људи пролазе поред улаза седишта Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Руска вакцина против вируса корона „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у овој фази није део стратегије вакцинације Европске уније, али чланице ЕУ моћи ће да је купе самостално уколико је одобри регулатор, рекао је представник Европске комисије на брифингу у Бриселу.
„'Да ли ће 'Спутњик Ве' бити део стратегије вакцинације или неће – о томе државе-чланице ЕУ и Европска комисија увек могу разговарати“, рекао је званичник.

Према његовим речима, један од критеријума приликом избора вакцине за централизовану куповину у ЕУ је постојање производних погона на територији ЕУ, што треба да олакша Европљанима приступ вакцини и да сведе на минимум ризике од прекида испорука.

Тренутно су на тржишту ЕУ одобрене вакцине компаније „Фајзер/Бионтек“, „Модерна“ и „Астра зенека“. Европска комисија је такође склопила уговор са компанијама „Џонсон и Џонсон“, „Санофи ГСК“, „Кјурвак“ о испоруци вакцина ЕУ.

Претходно је саопштено да је Руски фонд за директне инвестиције поднео захтев за регистрацију руске вакцине „Спутњик Ве“ (Sputnik V) у Европској унији 29. јануара и постоји потврда да је Брисел примио захтев. Истиче се да од Европске агенције за лекове зависи којом брзином ће захтев бити одобрен.

Подсетимо, угледни научни часопису „Лансет“ саопштио је да је „Спутњик Ве“ (Sputnik V) сигурна и ефикасна вакцина која пружа потпуну заштиту од тешких случајева болести ковид 19. Након вишемесечних истраживања руских имунолога у којима је учествовало 19.866 добровољаца завршена је трећа фаза клиничких испитивања која је потврдила ефикасност вакцине од 91,6 одсто. 

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала