„Јокић је ‚пресликао‘ Новицког и на то додао нешто своје“

© AP Photo / David ZalubowskiНикола Јокић и Дирк Новицки
Никола Јокић и Дирк Новицки - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Прослављени амерички кошаркаш Кевин Гарнет причао је о стању кошарке, а једна од главних тема био је српски центар Никола Јокић.

Гарнет се пензионисао пре око пет година, а током каријере је важио за једног од најдоминантнијих крилних центара у лиги.

Од доба када је Гарнет харао НБА теренима до данашњице се много тога променило и сама кошарка је еволуирала.

Бивши ас Бостон Селтикса и Минесота Тимбервулвса то не негира, већ прихвата.

„Игра је на вишем нивоу. Знам да си рекао да су успео да уђеш у тим Ванкувера (прича са човеком који га интервјуише прим. аут.), али хоћу да видим да одрадиш спринт, примиш пас и шутнеш тројку. И онда то урадиш десет пута. Онда хоћу да ми кажеш колико си уморан. Е, то данашњи играчи раде по 48 минута. Мислим да играчи од пре 20 година не би били у стању да играју данашњу игру“, рекао је Гарнет.

Играчи као што су Никола Јокић, центар Денвер Нагетса, су својом иновативношћу успели да од НБА утакмица направе спектакле веће него што је то био случај раније.

Српског играча су многи поредили са Дирком Новицким, Немцем који је својим шутевима са једне ноге сваке вечери противницима постављао домаће задатке.

„'Фејдавеј' шутеви, шутеви из трка са једне ноге, ван баланса... то је све Дирк Новицки донео у лигу. А сада гледамо Џокера (Николу Јокића прим. аут.) како игра и делује као да је он 'прелсикао' Дирка и на то додао нешто своје“, каже Гарнет.

У поређењу са кошарком од пре 20 година променила су се и правила.

Никола Јокић у дуелу са Милвоки Баксима - Sputnik Србија, 1920, 09.02.2021
Јокић наставио да „решета“, Денвер наставио да губи /видео/

„Пре 20 година играчи су одбрану играли рукама, сада то није дозвољено. Замислите да нисте смели да користите руке у одбрани против Мајкла Џордана? Малтене немогуће би га било чувати“, каже четрдесетчетворогодишњак који је 15 пута био Ол-стар, једном МВП и шампион лиге, а једном и најбољи дефанзивац сезоне.

Јокић је далеко од највеће иноватора или неког ко је први кренуо да мења НБА кошарку.

Стеф Кари (плејмејкер Голден Стејта) је направио револуцију тако што је толико константно кренуо да погађа шутеве са огромне даљине. Клеј Томпсон и Демијан Лилард исто. Бекови су променили игру. Не знам да ли би бекови од пре 20, 30 година уопште имали место у данашњој лиги. Она је креативна, компететивна, занимљива. Неко би дошао, предрибрлао вас и поломио вам лигаменте. Кошарка је на једном сјајном месту“, закључио је Кеј Џи.

► Американци одабрали новац пре здравља

Србин одлично почео епизоду у Русији /видео/

Аранитовић за Спутњик: Повреде су ме успориле, сигуран сам да ће се све вратити

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала