Кремљ: Упркос великим проблемима, Русија се залаже за дијалог са ЕУ

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ и МИП Русије
Поглед на московски Кремљ и МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Москва тражи начине за нормализацију односа са Европском унијом, упркос „великим проблемима“, треба да постоји место за дијалог, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

 

Према његовим речима, Москва је више пута саопштавала да жали због тога што ЕУ ограничава дијалог са Русијом и да тражи начине за нормализацију односа.

„Управо о томе и је и било речи на састанку шефова дипломатије Русије и ЕУ. И речено је да упркос великим проблемима у нашим односима ипак треба да постоји места за дијалог. Између осталог, ту идеју је изнео и сам господин Жозеп Борељ“, рекао је Песков, коментаришући изјаву шефа европске дипломатије о погоршању односа Русије и ЕУ.

Како је истакао Песков, те изјаве Бореља о потреби за дијалогом, које је исказао током састанка у Русији, „Москви више импонују“.

„Што се тиче чињенице да су преврат у Украјини и низ других конфликтних ситуација довели до погоршања односа – да, слажемо се с тим, то је заиста тако. Те ситуације су довеле до погоршања односа, управо тада низ европских земаља, које су ставиле своје потписе на познатом документу, није испунио своје обавезе, што је довело до државног преврата, насилног преврата у срцу Европе“, констатовао је портпарол Кремља.

Управо због тога су се односи Русије и Европе и погоршали, подсећа Песков.

„Због тога су Европљани прешли на праксу двоструких стандарда, што је за нас било апсолутно неприхватљиво. На нашу жалост тада је Брисел кренуо путем умањивања дијалога са нашом земљом готово у свим областима“, закључио је Песков.

Подсетимо, шеф европске дипломатије Жозеп Борељ посетио је Москву 4-6. фебруара, а током своје посете састао се са министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом и са представницима руских невладиних организација У Москви је Борељ изјавио да постоје области у којима Русија и ЕУ могу и треба да сарађују, јер ће у том случају бити постигнути добри резултати, а Брисел се, према његовим речима, залаже за дијалог са Москвом, упркос потешкоћама у односима.  

Међутим, Борељ је приликом подношења извештаја европском парламенту у вези са његовом посетом Русији рекао да се Европска унија и Русија налазе на историјској прекретници по питању међусобних односа. Он је додао да „Русија није оправдала очекивања и није постала савремена демократија“. Борељ је такође саопштио европосланицима да би могао да иницира нове санкције Русији. Према речима високог представника ЕУ, сукоби у Украјини, у Придњестровљу, као и ситуација у Белорусији, повећавају тензије у односима Русије и Европске уније.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала