Руски дипломата: Задаци Русије на Блиском истоку ─ деескалација и нормализација ситуације

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Главни задаци Русије у региону Блиског истока су деескалација и нормализација ситуације, као и спречавање избијања нових војних криза, изјавио је заменик директора Одељења за Блиски исток и Северну Африку Министарства спољних послова Русије Алексеј Скосирјев.

„Пре свега, ово је свеобухватна и одржива деескалација и нормализација ситуације. При томе, Русија полази од потребе да помогне решавање свих сукоба на Блиском истоку искључиво политичким и дипломатским методама путем инклузивног и конструктивног дијалога без дискриминације појединих страна, а такође под покровитељством Уједињених нација и уз укључивање кључних регионалних организација, пре свега, Арапске лиге и Организације исламске сарадње“, објаснио је Скосирјев на платформи дебатног клуба „Валдај“.

„Други задатак је спречавање избијања нових опасних војних криза у региону Блиског истока и Северне Африке. И треће, видимо задатак претварања Блиског истока у регион мира, добросуседства и обостране корисне сарадње“, нагласио је он.

Дипломата је навео да Русија, за разлику од осталих играча, нема скривене планове. Али Москва свакако има своје интересе у региону, додао је он.

„Енергично развијамо вишезначну сарадњу са државама региона у разним областима – политичкој, економској, хуманистичкој, војно-техничкој сарадњи итд. Али покушавамо то да радимо на принципима разматрања међусобних интереса, поштовања и поверења“, закључио је Скосирјев.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала