Шредер: Када су Немачка и Русија биле пријатељи – у Европи је владао мир

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПредседник одбора акционера "Норд стрим 2" Герхард Шредер на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу
Председник одбора акционера Норд стрим 2 Герхард Шредер на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Санкције никад не дају ефекта посебно не према Русији, изјавио је бивши немачки канцелар Герхард Шредер.
„Знамо из сопствене историје да, када смо имали добре односе са Русијом, на континенту је владао мир. Када је било другачије, није било мира“, рекао је Шредер немачком листу „Ханделсблат“.

Он сматра да ће гасовод „Северни ток 2“ бити ускоро завршен, пошто је то у интересу Немачке и Европе. Шредер је позвао да се пројекат не увезује са другим питањима и подсетио да су немачке власти јасно саопштиле: „Северни ток 2 је у нашем интересу и желимо да он буде завршен“.

Шредер се сложио са мишљењем председника Немачке Франка Валтера Штајнмајера да не треба рушити мостове у односима са Русијом, пошто је Москва „сувише важна за међународну политику“. Бивши канцелар је нагласио да је Русији потребан новац од продаје гаса и да је то важно за узајамну зависност.  

Он је подсетио да је чак и за време СССР постојала стабилна испорука гаса и нафте. Немачка „никад није имала проблема са испорукама из Русије“, а Русија са Берлином око плаћања.

„Зашто ту нешто мењати?“, запитао је Шредер, додавши да су Немачкој потребне испоруке из Русије, не само нафте и гаса, већ и других руда, као што су ретки метали.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала