Захарова: Запад покушава да се меша у унутрашње политичке процесе у Русији

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије у Москви
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 10.02.2021
Пратите нас
Запад покушава да утиче на унутрашње политичке процесе у Русији, укључујући и мобилизацију санкционог расположења, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Према њеним речима, то се дешава у контексту такозваног „случаја Наваљни“.

„Главни задатак иницијатора није брига о здрављу држављанина Русије (Наваљног), није разјашњавање правих разлога за оно што му се догодило“, рекла је Захарова, говорећи на заседању комисије Државне думе за истраживање чињеница страног мешања у унутрашње послове Русије.

„Ради се о још једној фази мешања у унутрашње послове утицањем на унутрашње политичке процесе и, сходно томе, мобилизације истог санкционог расположења. То је директан ланац“, истакла је Захарова.

С тим у вези, портпаролка је рекла да Москва намерава да пошаље међународним организацијама материјале које је припремила Државна дума Русије са примерима спољног мешања у унутрашње ствари земље, укључујући и оне који показују подршку незаконитим протестима из иностранства.

Инцидент са Наваљним 

Наваљном је 20. августа позлило на лету из Томска у Москву. Авион је хитно слетео у Омску. Опозициони лидер превезен је у болницу, где је пао у кому. У почетку се претпостављало да је Наваљни отрован нечим што му је сипано у чај на аеродрому. Лекари болнице у Омску су потом саопштили да му је здравствено стање стабилно и да, према резултатима обављених испитивања, код Наваљног нису пронађени знаци тровања.

На захтев породице, блогер је 22. августа из Омска пребачен на клинику у Берлину. Немачка влада је 2. септембра, позивајући се на лабораторију Бундесвера, саопштила да је руски опозиционар Алексеј Наваљни отрован супстанцом из групе хемијских бојних отрова „Новичок“.

Касније је Влада Немачке саопштила да су закључке немачких стручњака потврдиле лабораторије у Шведској и Француској, а паралелно, на захтев Берлина, сопствено истраживање спроводи Организација за забрану хемијског оружја.

Лекари су 7. септембра пробудили Наваљног из коме, а немачка клиника „Шарите“ саопштила је 23. септембра да је он отпуштен из болнице

Од Русије се захтева да спроведе истрагу, а званична Москва инсистира на томе да јој Берлин достави информације у вези с Наваљним.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала